Om dynamisk processpårning

Väljarnas informationsprocessande under en valrörelse kan beskrivas som kaotisk. Enorma mängder politisk information finns tillgänglig. Men för de allra flesta väljare är det endast en mindre del av all denna information som kommer till användning i röstningsbeslutet.

För att modellera detta intensiva och kaotiska informationsflöde under en valkampanj är statsvetarna David Redlawsk och Richard Lau i färd med att ta fram en särskild mjukvara för så kallad dynamisk processpårning (Dynamic Process Tracing). Idén är att valrörelsetypisk information om partier och kandidater presenteras för undersökningspersoner på en informationstavla där rubriker i snabb takt fladdrar förbi i synfältet. Det hela är ett allvarligt försök att simulera det kontinuerliga och nyckfulla informationsflödet under en valrörelse. I likhet med en verklig valrörelse randomiseras vilken information som är tillgänglig i vilken ordning och hur länge den är tillgänglig. Mjukvaran (Dynamic Process Tracing Environment)håller förstås reda på hur exponerad undersökningspersonerna är för vilken slags valrörelseinformation.

Vill undersökningspersonerna veta mer om något kan de själva klicka fram mer detaljerad information och ta del av den. Eftersom rubrikerna endast visas under begränsad tid kan detaljerad information inte längre tas fram så fort rubriken har försvunnit. Då är möjligheten att få mer information i just det ämnet förlorad tills rubriken kanske dyker upp igen. Eftersom röstningsbeslut fattas under tidspress finns en klocka som räknar ned. Tiden att informera sig är begränsad.

DPT kan användas för att undersöka informationseffekter på röstningsbeteende men också för att kartlägga de strategier väljare använder för att söka information under en valrörelse. Målsättningen är förstås att bättre begripa oss på hur röstningsbeslutet kommer till. Simuleringarna kan göras för fiktiva kandidater eller partier när som helst. Men själv ser jag den största användningen av DPT för verklig information under verkliga valrörelser.

Mjukvaran kommer att vara färdig för användning vid årsskiftet. Det finns alldeles särskilda skäl att genomföra studier i en icke-amerikansk kontext. I nästa svenska valrörelse är det tio partier som kommer bombardera oss med valbudskap. Sannolikt kommer mediebevakningen av valrörelsen att slå nya rekord. Partier kommer att använda nya medier och nya kampanjtekniker för att nå oss väljare med information.

Inför 2010 års val är det förstås lite sent att söka forskningsmedel för att genomföra en svensk studie. Men vi har ändå anmält vårt intresse att använda DPTE i Sverige i samband med valrörelsen. I Göteborgsmiljön finns kunnandet för att genomföra en sådan unik studie. Men inte forskningsmedlen. Om någon är intresserad av att veta mer eller hjälpa till, tveka inte att kontakta mig på henrik.oscarsson@pol.gu.se !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s