Om PPs framgångar bland unga män

Analyserna av 2009 års Europaparlamentsval kan snart påbörjas på allvar. Jag har hittills fått rådata från SVTs vallokalundersökning och svenska data från European Election Study (EES). Vi har också tillgång till E-panelen, en fyrstegs kampanjpanelundersökning som samlades in med hjälp av webenkäter i samband med EUP-valet i juni. Och längre fram i höst kan vi se fram emot den svenska Europaparlamentsvalundersökningen, den sedvanliga besöksintervjustudie som Valforskningsprogrammet alltid genomför tillsammans med Statistiska centralbyrån.

Det stora internationella intresset för Piratpartiets framgångar kommer förstås innebära att vi lägger särskilt fokus på denna nykomling i våra analyser av väljarbeteende. Som tidigare redovisat har Piratpartiet en av de mest extrema åldersprofilerna när det gäller sammansättningen av partiets väljare. Det finns också ett särpräglat könsgap i röstning på Piratpartiet. I figuren nedan visas sannolikheten för röstning på Piratpartiet 2009 bland män (mörkblått) och kvinnor (ljusblått) i olika åldrar.

Källa: SVT Valu 2009

I tabellform kan informationen sammanfattas så här för alla partier (se nedan). Bland förstagångsväljande män röstade hela 37 procent på Piratpartiet. Uppslutningen bland unga kvinnor var beskedligare, 11 procent.

Ur forskningsperspektiv är det kul och intressant att väljarbeteendet skiljer sig så dramatiskt mellan riksdagsval och Europaparlamentsval. Bland manliga väljare under 30 år var Piratpartiet största parti. Bland kvinnliga väljare under 30 år var Miljöpartiet största parti.

Källa: SVT Valu 2009

3 kommentarer på “Om PPs framgångar bland unga män

  1. Ännu intressantare är att om detta skulle vara riksdagsvalsresultat och bara yngsta åldersgruppen (18-22) skulle röstat skulle MP+PP ha egen majoritet, och om man räknat de två lägsta (18-30) skulle bara saknats 3% för MP+PP skulle haft egen majoritet! (C och KD hade åkt ut.)Kan man börja prata om det vita blocket (grönt+lila) i svensk politik?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s