DN uppmärksammar att regeringen inom kort lägger fram propositionen om en ny grundlag inför riksdagen. Om den skall riksdagen rösta till våren. Sen måste det till ytterligare ett riksdagsbeslut efter valet 2010 för att den nya grundlagen skall träda i kraft den 1 januari 2011.
Som bekant handlar förändringarna bland annat om att sänka personvalsspärren i riksdagsvalet från åtta till fem procent. Mot bakgrund av det minskade intresset för att kryssa i riksdagsvalen och de allt färre verkligt personvalda riksdagsledamöterna är en sänkning från åtta till fem procent otillräckligt för att blåsa liv i en egentligen misslyckad personvalsreform.
Väljarna har genomskådat personsvalssystemet. Kryssandet har minimala effekter. Väljarmakten över vilka personer som väljs till representanter är minimal. Därför bör man antingen slopa personvalssystemet helt eller gå hela vägen och slopa alla spärrarna. Med tanke på att svenskarna är de mest individualiserade folket på planeten lutar det för min del åt att införa personval på riktigt. Utan några spärrar.
Partiernas farhågor om att kändisar skulle ta över politiken om spärrarna slopas är starkt överdriven. Även då skulle partierna behålla stor makt över nomineringsprocessen eftersom de flesta väljare ändå kryssar på kända etablerade personer som partierna placerat på valbar plats. Peder Nielsens forskarrapport inom ramen för Grundlagsutredningen visar att även med en slopad spärr hade den direkta effekten av personvalssystemet varit blygsam: 78 av 349 ledamöter hade kryssats in i Riksdagen i samband med 2006 års val om vi haft ett system utan spärrar. (Med 8-procentspärren som tillämpades 2006 var antalet blott sex)
Jag återupprepar gärna idén från statvetenskapliga institutionens grundlagskonvent: Varför inte låta partierna själva få bestämma vilken personvalsspärr de vill ha? Partierna kan väl anses vara suveräna att själva träffa en balans mellan medlemsmakt och väljarmakt över vilka som skall bli dess valda representanter?
Dessutom är det märkligt att spärren inte ska ändras innan valet, trots att den inte regleras av någon grundlag. Så verkar det bli i alla fall./Mathias Sundin
GillaGilla
Tja, det är väl av bekvämlighet man låter alla lagförändringar träda i kraft samtidigt, det vill säga 1 januari 2011 /Henrik
GillaGilla
Gillar idén, det skulle vara kul att se vilka partier som i sådana fall tog bort spärren och vilka som tog bort personvalet. Därefter kan man fundera över vad som händer i ett parti när ledamöternas mandat inte tar omvägen via partiernas slutna nomineringar, utan baseras på väljarnas godkännande. HälsarPatrik
GillaGilla