Miljön högt på agendan bra för MP? 1

Finns det ett samband mellan miljöfrågornas placering på samhällsagendan och Miljöpartiets ställning i väljaropinionen? Ökar stödet för MP när många väljare låter miljöfrågorna inta en framskjuten plats i deras tankar?

SOM-institutet har sedan 1986 tillfrågat svenska väljare vilka samhällsproblem de uppfattar som viktigast. Frågan är helt öppen. Respondenterna i postenkäterna har själva fått möjlighet att skriva ned ett par rader om viktiga samhällsproblem. De öppna svaren kodas med ett detaljerat kodschema och kategoriseras sedan. Den blå linjen i figuren visar utvecklingen av andelen svenskar som nämner miljön som viktigt samhällsproblem.

Den röda linjen visar andelen väljare som i samma undersökning uppger Miljöpartiet som bästa parti. För att kunna göra en första okulär besiktning av de båda tidsserierna har används en annan skala (0-14 procent till höger i figuren).


Källa: SOM-institutet 1986-2008.

Resultatet visar att det finns ett tydligt samband, men samtidigt stökar miljöpartiets stora framgångar i samband med Europaparlamentet 1995 till det en del. Sambandet mellan miljöagenda och miljöpartisympatier tycks vara tydligast före 1995 och under 2000-talet. Miljöpartiet fick en extra skjuts i opinionen i samband med EUP-valet 1995, och sedan ligger den effekten kvar under slutet av 1990-talet. När denna ”chock” i tidsserien såsmåningom ebbar ut är samvariationen tydligare igen.

Försiktighet påbjudes. Det här är bara ett mycket enkelt sätt att genomföra analysen. Ett slags startpunkt. Bara för att saker och ting samvarierar behöver de inte nödvändigtvis ha med varandra att göra. Fler analyser behövs. Trots att tjugo år är en lång period är det svårt att gå vidare och göra tidsserieanalyser. Men vi (jag, Johan Martinsson & Sverker Jagers) har också tillgång till månatliga opinionssiffror som kan analyseras tillsammans med data om mediernas rapportering om miljöfrågor för hela perioden 1982-2010. Vi tittar på det närmare just nu och om du är nyfiken på svaret så dyker det väl upp här på bloggen under 2010.

6 kommentarer på “Miljön högt på agendan bra för MP? 1

 1. Jag tycker man i analysen missar att vi kan vara på väg mot en ny ideologisk inriktning, med allt starkare krav på rättvisa och jämlikhet. Många är trötta på att riskkapital och högsta vinst ska styra utvecklingen. Förstår inte att det var så fel att vara anställd i kommunal verksamhet och ta hand om gamla och utbilda barnen. Valutgången kommer inte att bero enbart på missnöje med statsråd eller enskilda händelser. Reaktionerna på att t.ex.regeringen nonchalerar orättvisor och ökade klyftor kommer att bli allt starkare och därför vara viktig faktor i valet.Jag grundar mina bedömningar på dagliga samtal med väljare. Jag erinrar mig också hur det kring 1968 kom allt starkare krav på ökad jämlikhet. Det skedde en ideologisk vändning som också ledde till en kraftig uppgång för S efter nederlaget 1966. Pådrivande var bl.a Alva Myrdal med sin skrift Ökad Jämlikhet. Ett utslag av brist på känsla för lika värde är Alliansens brist på tillit till den enskilde. Långtidssjuka blir sjukare för att de känner sig förnedrade. Av att jagas dagligen av Försäkringskassan. De känner att samhället misstror dem. Det är en gåta att de som vill att människor ska rehabiliteras inte förstår att sjukdom och därtill förnedring raserar självförtroendet. Försämrar deras allmäntillstånd. Alla borde inse att fysiska åkommor också får psykiska komplikationer – särskilt när en sjuk utsätts för påfrestningar och möts av misstroende. I nästan varje familj känner man nu av orättvisor i behandling av medborgarna. Det tär mer på förtroendet för samhället och de styrande än enskilda händelser.

  Gilla

 2. Överraskande att se att antalet som betraktar miljöfrågorna som viktiga har sjunkit från 80-talet till idag! Jag tror dock att andra förklaringsfaktorer också måste till för att predicera MP:s framgångar. Till exempel hur regeringsdugligt partiet uppfattas.

  Gilla

 3. Har man gjort motsvarande mätningar om klimatproblem, och kan man se om de samvarierar med MP i lika hög grad som generella miljöfrågor?/Per

  Gilla

 4. Hej Per, tack för bra synpunkt. Det här är forskning i sin linda, så vi tar med oss din idé även om det kanske är svårt att definiera och skilja ut vad klimatproblem egentligen är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s