Partimanifesten bästa kristallkulan

Regeringen och oppositionen anklagar varandra för uteblivna besked om hur de tänker lösa viktiga samhällsproblem under nästa mandatperiod 2010-2014. Grisen i säcken-debatter ger dock mycket litet ledning för väljarna när de skall försöka förutse vad som kommer hända i ett Sverige som styrs vidare av Alliansen eller regeras av de rödgröna efter den 19 september. Beställs nya kärnkraftverk? Läggs FRA ned? Blir det en ny folkomröstning om euron? Rullas jobbskatteavdraget tillbaka? Och hur blir det med vargjakt, järnvägar, fastighetsskatt, kvotering i företagsstyrelser?

Vallöftesforskningen visar att det finns dokument som historiskt visat sig ha ett mycket högt prediktionsvärde när det gäller att förutse vad som kommer att hända under nästa mandatperiod: partimanifesten. Konkreta löften och utfästelser i dessa dokument har en hög uppfyllandegrad och torde vara det bästa beslutsunderlaget för de väljare som i praktiken har regeringsfrågan i sin hand.

Därför är det bekymmersamt att partimanifesten oftast presenteras först inför slutspurten av Inför valet 2006 presenterade Alliansen sitt valmanifest den 23 augusti, fyra veckor före valet. Inför 2010 har Alliansen pressen på sig att prestera ett lika konkret dokument som 2006 (manifestet innehöll 238 mätbara vallöften).

Alla förväntar sig givetvis att även den rödgröna oppositionen presenterar ett gemensamt manifest. Allt annat vore att lämna walk over i grenen regeringsduglighet. När Alliansmanifestet och det rödgröna manifestet väl finns på plats kommer väljarna ha utomordentliga möjligheter att utvärdera alternativen.

Givet partimanifestens status som väljarnas bästa prediktionsinstrument inför framtiden är det rimligt att alla väljare har möjlighet att ta del av dessa dokument. En valdemokrati med ambitioner att utvecklas borde se till att partimanifesten når alla hushåll inför den 19 september 2010. Inför valrörelserna brukar partierna se till att ge sig själva nya pengar för olika ändamål. Jag säger: Använd dem för att distribuera partimanifesten till alla hushåll. Och om inte det blir verklighet: Låt den svenska tidningspressen ta initiativet till en ny valtradition i Sverige och låta partimanifesten gå med som bilaga när valrörelsen tar sin början i slutet av augusti!

2 kommentarer på “Partimanifesten bästa kristallkulan

  1. Notera hur DN vet om att Synovates undersökningar är hackiga, vet om att det finns andra undersökningar och polls of polls (stort tack för dina) som visar att opinionen är mindre rörlig – men ändå väljer att göra en hel artikel om hur det är opinionen, inte deras mätningar, som är så förändelig, och rapporterar på sin egen rapportering om opinionen.Sorgligt, sorgligt. http://www.dn.se/nyheter/valet2010/historisk-vandning-kravs-for-borgerlig-valseger-1.1041400

    Gilla

  2. Jag har egentligen inga anmärkningar på institutens mätningar. Resultaten fluktuerar ungefär i den utsträckning man har anledning att förvänta sig givet att det handlar om stickprovsurval. Sämre ställt är det som sagt med opinionsjournalistiken. Även medier som gör anspråk på att vara elitmedier gör bort sig (och tappar i förtroende hos läsarna) när de på nyhetsplats presenterar undermåliga (och ibland helt felaktiga) analyser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s