Förstagångsväljarnas valdeltagande

Förstagångsväljarnas deltagande i riksdagsvalen har alltid varit lägre än bland väljarna i stort. Vid några få tillfällen, 1968 och 1985, har valdeltagandet varit nästan lika stort bland förstagångsväljare som i valmanskåren som helhet. Men oftast har det varit större skillnader. Bottennappet historiskt var 2002 då endast sju av tio förstagångsväljare använde sin möjlighet att rösta.

Det rekordstora antalet förstagångsväljare i valet 2010 (497 000 väljare enligt SCB) är för övrigt inte något rekord. I valen 1968 och 1976 var antalet förstagångsväljare faktiskt större (508 000 respektive 500 000 väljare) än vad som är fallet inför 2010.
Dessutom. Alla förstagångsväljare i september 2008 är inte förstagångsväljare. Ovanligt många av dem (132 000) röstade för allra första gången i 2009 års Europaparlamentsval. En av fyra använde då sin rösträtt för första gången genom att rösta på Piratpartiet.

11 kommentarer på “Förstagångsväljarnas valdeltagande

 1. Har inte siffrorna framför mig, men jag tror att du har fel angående 1976. 500 000 förstagångsväljare är en avrundad siffra. Den exakta siffran är, om jag inte missminner mig, lägre än den preliminära för 2010. Valet 1968 var på tvåkammarriksdagens tid, så det var val även 1966. Samtidigt var det, som du påpekar, även val 2009. Så det beror lite på hur man ser på saker och ting, men jag tycker nog man med gott samvete kan kalla antalet förstagångsväljare för rekordstort./richard

  Gilla

 2. Siffran för 1976 är frambläddrad från Allmänna Valen-serien och där anges antalet förstagångsväljare till 499 824 personer. Den höga siffran berodde, som det står i tabellkommentaren, på att rösträttsåldern sänktes från 20 till 18 år 1974.

  Gilla

 3. Jag har noterat någonstans att antalet förstagångsväljare 1976 var lägre än den preliminära siffran för 2010. Jag får kolla var jag fått det ifrån.Rösträttsåldern sänktes dock från 19 till 18 år och inget annat./richard

  Gilla

 4. Intressanta siffror det där ! Förstagångsväljarna utger en ganska stor skara i år. Jag undrar, var har du fått siffrorna att bara sju av tio förstagångsväljare använder sin röst? SCB? Skicka länk isåfall vore jättesnällt! (ska använda i ett skolarbete). Tror du att fler förstagångsväljare kommer använda sin röst i år?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s