Jä(M)ställdhet?

Skall man göra en ideologisk kursändring, gör det ordentligt! Så det märks och ruskar om. Då tvingar man väljare att överge slentrianmässiga och stereotypa bilder av budbäraren (M) och stanna upp och fundera, omvärdera och ompröva. Man gör människor lite nyfikna och uppmärksamma igen och då är det förstås lättare att kommunicera budskap även på helt andra områden än det område där man gjort kursändringen. Ideologiska kursförändringar skapar en rörelse även internt i partiet. Och det blir mycket uppmärksamhet i medierna.

Ett catch all-parti kan tillåta sig att slipa bort ännu ett skäl att INTE rösta på partiet. I moderaternas fall handlar det den här gången om jämställdhetspolitiken. Den nya plattformen för jämställdhetspolitiken är en radikal fotisättning av ett parti som historiskt inte ägnat sig åt att kommentera könsmaktsordningen i samhället eller föra fram skarpa förslag på kvotering.

Bakgrunden är förstås att Moderaterna under mycket lång tid haft starkare stöd bland män än bland kvinnor. I Statistiska centralbyråns PSU-mätning från november var Moderaterna just nu klart starkare bland män (32,5 procent) än bland kvinnor (27,0 procent). Alliansens underläge är klart större bland kvinnor än bland män.

Jämställdhetspolitik är utan tvekan en av Moderaternas sämsta grenar historiskt. Andelen väljare som associerar partiet till jämställdhetspolitik var noll i samband med riksdagsvalet 2006 (se figur nedan). Fyra år tidigare var det likadant: Noll procent uppgav i Valundersökningarnas eftervalsintervju att Moderaterna lagt någon tonvikt vid jämställdhetsfrågor i valrörelsen.

Väljarnas betyg på Moderaternas jämställdhetspolitik 2006 var heller inget att yvas över. Här delade Moderaterna bottenplatsen tillsammans med Kristdemokraterna. En knapp majoritet av de få som hade någon åsikt i frågan värderade Moderaternas jämställdhetspolitik som dålig.

Jämställdhetsfrågorna har hittills hamnat långt ned på dagordningen när svenska väljare drar till valurnorna (se tabell nedan). På en helt öppen fråga om vilka frågor som är viktiga för partivalet var det endast fyra procent som explicit nämnde jämställdhet som en viktig fråga för partivalet i 2006 års val. Bland Moderaternas väljare var det tre procent som gav ett svar till kategorin ”jämställdhet” som en viktig fråga för partival.

Källa: SCB/Valforskningsprogrammet Göteborgs universitet. Se Oscarsson, Henrik & Sören Holmberg (2008) Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. Stockholm: Norstedts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s