Om RUT och blockbyten

Det är inget tvivel om att det är krut i RUT. I närtid har frågan orsakat trafik över blockgränserna, alltså precis sådan trafik som är en nödvändig förutsättning för fortsatt Alliansregerande efter 19 september.

Frågan om att tillåta avdrag för hushållsnära tjänster tillhörde en av de tyngsta förklaringarna till varför så många s-blocksväljare 2002 bytte block och röstade på Alliansen i 2006 års riksdagsval. Har socialdemokraterna skjutit sig själva i foten genom att ta ställning för ett avskaffande (det kostar att ta tillbaka redan utdelat godis)? Eller är valet av ideologisk vattendelare i själva verket noga uträknat: kanske är strategin rentav utprövad och utvärderad med hjälp av professionella kampanjmetoder som interna fokusgrupper och väljarstudier (den eventuella kostnaden i väljarflykt i den lilla grupp som berörs av hushållsnära tjänster uppvägs av avsevärt större vinster i andra grupper)?

Av femtiotvå undersökta sakfrågor i Valundersökningen 2006 hamnade hushållsnära tjänster på tredje plats när det gäller sambandet mellan åsikt och blockbyte, tillsammans med en rad klassiska vänster-högerfrågor om sociala bidrag, skatter, marknadsekonomi, privatisering av sjukvård och försäljning av statliga företag.

Källa: Oscarsson & Holmberg (2008) Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006. Stockholm: Norstedts.

2 kommentarer på “Om RUT och blockbyten

  1. Intressant inlägg men jag tror åsikten är förankrad i ideologi och hos partifolket snarare än fokusgrupper. Min bild är att det är otroligt impopulärt bland aktiva socialdemokrater att subventionera hushållsnära tjänster. Om du minns Dambergs \”provballong\” så föll den ju inte särskilt väl ut, det hade blivit ett mindre uppror åtminstone utanför Sthlm om S velat ha kvar avdraget. Att man inte vill ta bort det utan \”förändra\” det är nog däremot förankrat i fokusgrupper, man vet att det inte är någon valvinnare.Tack för en bra blogg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s