Den dolda väljaropinionen

Det råder stiltje i väljaropinionen. Den rödgröna ledningen har varit omkring fem procentenheter under de senaste veckorna. Just nu har partierna följande röststöd i Mätningarnas mätning: M: 29.6 C: 4.9 FP: 6.5 KD: 4.3 V: 5.4 S: 34.0 MP: 10.1 SD: 3.8 ÖVRIGA: 1.6.

På ytan är det kav lugnt på folkopinionens hav. Men det betyder nödvändigtvis inte att det ändå kan pågå spännande förändringar i den dolda väljaropinionen. Problemet är att när det gäller vad som eventuellt händer under ytan – i väljarnas andra- och tredjehandspreferenser – har vi betydligt mindre information. I dagspress rapporteras inga regelbundna månatliga mätningar av exempelvis om och hur väljare mobiliseras ut och in ur partierna, hur robusta väljares partipreferenser är, hur röstvilja och mobiliseringsgrader förändras i olika grupper eller hur individuella väljare skiftar sina partipreferenser. Vad vi har är en strid ström av mätningar av den aggregerade förstahandsopinionen.

Informationsbristen när det gäller den dolda väljaropinionen gör det förstås svårt att bedöma hur utsatta de små partierna kring spärren egentligen är eller hur stora grupper och vilka väljare som de båda regeringsalternativen redan har säkrat upp i sin mobilisering inför september 2010.

Riksdagsvalet är en mobiliseringskamp som till stor del kommer att avgöras av hur väl det röda och blåa laget lyckas få sina väljargrupper på fötter. En hypotes är att oppositionspartierna just nu har en högre mobiliseringsgrad än allianspartierna. I klartext betyder det att en del av den rödgröna ledningen i opinionsmätningarna beror på att man ligger lite tidigare i mobilisering än alliansen. Att alliansen släpar efter i sin mobilisering har vi sett spår av tidigare i valrörelser (s brukar exempelvis alltid tappa i valspurten delvis på grund av en mobilisering av många svagt partiidentifierade flytande borgerliga väljare). Men som sagt: vi saknar mätningar av mobiliseringsgrad.

Vad vi vet är att andelen svenskar som inte vill uppge någon partipreferens är omkring femton procent i Sifo, Demoskop och Novus och kring 20 procent i Synovate (förklaringen till skillnaderna är att instituteten pressar respondenter olika hårt när det gäller att uppge åt vilket parti de lutar).

Figur: Andel ”vet ej/vill ej svara” i fyra opinionsinstituts mätningar av väljaropinionen (Sand=Synovate; Blå=Sifo; Röd=Novus; Grön=Demoskop)

I det här sammanhanget när vi diskuterar mobiliseringsgrad kan vi använda Synovates siffror. Det är fullt rimligt att inte kunna uppge en partipreferens när det är halvår kvar till valet. Tjugo procent icke bestämda motsvarar närmare en och en halv miljon väljare. Visst är det så att många av dessa väljare kanske inte kommer att rösta. Men samtidigt vet vi att trafiken mellan gruppen röstare och icke-röstare har ökat under senare år.

5 kommentarer på “Den dolda väljaropinionen

  1. Tack Jesper! Finns det nåt ställe man kan läsa på om vilka färger som är bra att använda? Förresten: Vad händer med mina figurer om man ställer in sin webbläsare för att underlätta för färgblinda?

    Gilla

  2. Ja, det är intressant. Det är i den icke bestämda gruppen som nya partier kan ta sina röster.Ny Demokrati, Junilistan har gjort det. Piratpartiet gjorde det i valet till EU parlamentet.Sverigedemokraterna kanske gör det, men de har dykt upp ovanför 4% och fått en egen kolumn.De övriga, övriga, är anonyma än så länge. Det skulle vara intressant att veta vikla de är.

    Gilla

  3. Hej igen! De alternativt färgade bilderna gjorde jag med VisiCheck. Jag har inte bökat runt jättemycket bland alla resurser som finns på nätet, men här är en sida om kontrastbruk, och här är en liten länksamling, där en av länkarna har tips för diagram.Själv är jag inte överdrivet färgblind, så hur man anpassar webbläsare har jag faktiskt inte tagit reda på. Många i släkten har det dock mycket värre.Brukar själv tänka att all grafik helst ska fungera även konverterad till gråskala, men det kan vara krångligt att få ihop ibland.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s