Politik & varumärken

Regeringsduglighet, tyngd, stabilitet, fähighet, kompetens, seriositet, ansvarstagande, handlingskraft. Jag är inte säker på att den nya Alliansloggan bygger sådana associationer. Men det är kanske inte heller meningen. Huvudsyftet med lanseringen av den nya hemsidan är att markera en nystart. Nu börjar kampanjen. Gamla meriter kommer man inte långt med i valrörelsen. Väljarna blickar framåt. Alliansens möjligheter att vinna valet är att lyckas övertyga väljarna om att de har bäst politik för att möta utmaningar under nästa mandatperiod 2010-2014 och inte använda för mycket tid åt att prata om vad som hänt 2006-2010.

Färgforskarna hade antagligen föreslagit något mörkare blått eller grått om man ville kommunicera stramhet och regeringsfähighet. Hur vårt syncentra reagerar på alliansorange får jag läsa på mer om. Kanske är det så att orange helt enkelt uppfattas som roligt och festligt, partajigt och kalasigt. Att framstå som det roligare av två alternativ är förstås inte dumt i en tät valrörelse.

Röda och gröna färger är inte lika lätt att kombinera men färgerna har åtminstone tydliga politiska associationer. Om inte annat skulle en sådan ordbild (så heter det va?) kanske kunna användas av optikern för att upptäcka färgblindhet.

Efter en vecka med diskussioner kring political branding är det snart dags att börja tala mer om de ideologiska vattendelarna i svensk politik. Grafiska profiler kan skapa en visuell identitet och samla styrkorna. Men väljarna genomskådar snart om det handlar om gammalt vin i nya läglar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s