Schyman, SOM och jämställdheten

I en debattartikel i GP idag uttrycker Gudrun Schyman sin besvikelse över att jämställdheten uppfattas som viktig av endast två procent av svenskarna i den senaste SOM-undersökningen. Att grundläggande surveymetodologi blir ämne för en debattartikel händer inte särskilt ofta. Artikelrubriken förmedlar en av de viktigaste insikterna inom surveyforskningen (och journalistiken och politiken) nämligen att svaren beror på frågan. (Tänk om man istället fick svar som handlade om helt andra saker än vad man frågade om eller om man fick samma svar oavsett hur frågan ställts…?).

Av någon besynnerlig anledning (eftersom den är huvudrollsinnehavaren i artikeln) redovisas emellertid inte den frågeformulering som används i SOM-undersökningarna sedan 1986 (och för övrigt i tusentals andra undersökningar i världen sedan ett halvsekel tillbaka). SOM använder en variant av den klassiska MIP (Most Important Problem)-frågan och lyder så här:

”Vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem tycker du är viktigast i Sverige
i dag? Ange högst tre frågor/samhällsproblem”

Det handlar om en helt öppen fråga som är placerad alldeles i början av formuläret. Respondenterna får själva fylla i precis vad de vill. Själva idén med frågan är att försöka ”tappa av” vad människor går omkring och tänker på ”i toppen av huvudet” (top of mind). Frågan fungerar bäst i intervjuformat. Meningen är att respondenterna inte skall fundera för mycket. Forskaren vill ha en ögonblicklig avläsning av vilka frågor som ligger högt på agendan hos respondenten. Lägg märke till ordet ”viktigast” i frågeformuleringen. Det räcker alltså inte att människor tycker att en fråga är viktig. SOM frågar efter de viktigaste samhällsproblemen.

SOM låter koda de öppna svaren in i kategorier med hjälp av ett detaljerat kodschema med hundratals olika kategorier. Du kan se 2009 års huvudresultat i Sören Holmbergs presentation (.ppt) eller varför inte se och höra presentationen här.

Gudrun Schymans analys är korrekt. Politik är en agendakamp. Vill man vinna framgångar behöver man förändra människors sätt att tänka i en riktning som likar det egna partiets samhällsanalys. Det handlar om att skapa associationer av just det slaget Schyman själv diskuterar i artikeln. Om FIskall ha en chans att ta sig över fyra procent i september behöver fler svenskar tycka att jämställdhet är det viktigaste samhällsproblemet, och dessutom att FI uppfattas som det parti som har den bästa politiken för att lösa detta samhällsproblem. (Piratpartiet och Sverigedemokraterna har en helt likartad situation).

De jämställda åsikterna finns på plats, åtminstone i tillräcklig omfattning för att kunna utgöra väljarunderlag för en riksdagsrepresentation (jo, Gudrun, det existerar mängder av mätningar av svenska folkets konkreta åsikter kring jämställdhet, män och kvinnors makt, sex timmars arbetsdag, hedersvåld, föräldraskap, asylpolitik och de andra frågorna som omnämns i artikeln). För FI är utmaningen att tydligare länka samman sin politik för ökad jämställdhet med de samhällsproblem som många väljare tycker är viktigast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s