Räddar Grekland Alliansen?

Ni minns säkert hur opinionsutvecklingen såg ut förra gången det vankades finanskris och global ekonomisk oro. Under vintern 2008/2009 växte opinionsstödet för den sittande Alliansregeringen i takt med larmrapporter krisens effekter på den svenska ekonomin. Helt i strid mot gängse ekonomiska modeller för röstningsbeteende ökade då stödet för Moderaterna från 24 till 30 procent under den period finanskrisen var som djupast. Effekten blev att Alliansen som helhet växte från 40 till 47 procent och var i några enstaka mätningar större än VSMP under våren 2009.

Finansminister Borg drar nu direkta paralleller mellan Greklandskrisen och finanskrisen. Den intressanta frågan är om Grekland kan ge Alliansregeringen opinionsmedvind i kampen om regeringsmakten?

Klart är att svenskarna gav Alliansregeringen ett mycket gott betyg när det gäller att hantera den ekonomiska krisen, allt enligt den senaste SOM-undersökningen. Alliansregeringen har med andra ord ett bra track record i krishantering. Ett ökat fokus på globala utifrån kommande kriser där de flesta väljare dessutom gör bedömningen att regeringen inte är direkt ansvarig kan med andra ord vara positivt för regeringen. Ökat fokus på ekonomisk politik i allmänhet och finansminister Anders Borg i synnerhet kan komma att ge den injektion som krävs för att riksdagsvalet 2010 skall bli riktigt spännande. Ekonomisk krishantering är regeringspartiernas arena och utgör en näst intill omöjlig situation för partier i opposition.

Tillägg 16 maj: Lilla valrörelsen har givit ett tydligt besked: Det kan komma att bli olidligt spännande i regeringsfrågan i höstens val. Samtidigt är det viktigt att påpeka att inga förändringar i Sifo-mätningen är statistiskt säkerställda förutom SDs stora tillbakagång. Mer om senaste sifo här, här, här och här.

9 kommentarer på “Räddar Grekland Alliansen?

 1. Kanske inte en riktig post till ämnet men jag kommer med en fundering. Tittar på valresultatet från Storbritanien och jag ser att Clegg vill förändra valsystemet och tittar man på deras resultat där de får 23 % av rösterna och 57 platser medans Labour till exempel med 29 % av rösterna har fått 258 platser i parlamentet. Känner du till någon som har kollat på hur resultatet i storbrittanien skulle sett ut om de hade en mandatfördelning enligt svensk modell med 4 % spärr. Jag undrar också hur Svenska valresultatet från 2006 hade sett ut om man räknat resultatet enligt brittisk model. Vi hade antagligen inte haft så många partier i riksdagen då. Bara lite funderingar. 🙂

  Gilla

 2. Jag tror att ni missar att det finns ett helt annat engagemang i den fackliga världen inför kommande val. Reinfeldt har föst ifrån sig frågan om A-kassa och sjukförsäkring med att han inte vill öka \”bidragen\”. Även frågorna om löntagarnas ställning spelar roll. Både LO och TCO agerar i samma frågor som De rödgröna. Att aktierna stigerna tack vare att lönerna sänks i flera länder och andra inslag i den internatiolla finansmarknaden gör att många dras åt en mer reglerad kapitalism.Jag tror att vi i Sverige och flera andra länder får se att vänsterpartier tar över. Såsom skedde NRW.

  Gilla

 3. \”Partiet får det svårt. Rysaren mellan de båda blocken riskerar att trycka bort Sverigedemokraterna från scenen…\”Du är väl medveten om att det alltid låtit så här inför riksdagsvalen? 2006 skulle även de övriga småpartierna (junilistan, piratpartiet m fl) \”trycka bort\” SD enligt förståsigpåarna. När rösterna väl räknats visade det sig att SD som nästan alltid mer än fördubblat stödet från det föregående riksdagsvalet. SD vinner sakta men säkert sitt stöd ute i verkligheten, inte i de mediala valrörelserna (där partiet hela tiden blivit negativt särbehandlat och där partiets enda starka fråga hållits borta från dagordningen). Du vet ju även att partiet är grovt underskattat i opinionsmätningarna och att partiet nu snittar kring fyraprocentspärren (jämfört med kring 2 % inför riksdagsvalet -06), så vad är det som tyder på att SD är på väg att få det svårt? En enskild mätning där partiet får en siffra som man brukar få av Sifo (SD har noterat kring 3,5 % ett otal gånger de senaste åren, senast i februari och mars)?

  Gilla

 4. Mitt jobb är att leverera en beskrivning av det aktuella internationella forskningsläget. Ledande forskare på området har visat att utmanarpartier av alla de slag har svårare att nå framgångar i samband med val där det är ett close race mellan befintliga regeringsalternativ + där det är tydliga ideologiska skillnader mellan dessa alternativ. Ett tätt, spännande val mellan två ideologiska skilda regeringsalternativ minskar sannolikheten för att utmanarpartier når framgångar. Omvänt: små ideologiska skillnader mellan regeringsalternativen, gärna i kombination med låg grad av spänning (regeringsfrågan klar långt i förväg) ger utmanarpartier ett klart bättre utgångsläge.

  Gilla

 5. Ska man inte som forskare vara litet försiktig med att sätta en sådan rubrik som \”Räddar Grekland Alliansen\”? Läget i oponionsundersökningarna har ju undan för undan utjämnats före Greklandskrisen och verkar inte ha påverkats nämnvärt av den vilket i så fall borde ha skett dom senaste 10 dagarna (cirka). Håller annars med dig.

  Gilla

 6. \”Mitt jobb är att leverera en beskrivning av det aktuella internationella forskningsläget.\”Även om det går helt på tvärs med vad vi ser vad gäller SD? Fakta är alltså att SD trots jämna val, högkonjunktur, konkurrens från andra småpartier etc alltid ökat vid varje riksdagsval och i dag snittar partiet mycket högre i opinionsmätningarna än vad partiet någonsin tidigare gjort inför riksdagsvalen. Ändå ska alltså partiets läge utmålas som bekymmersamt och det på grundval av en enskild mätning? Varför inte försöka vara lite objektiv och medge att SD nu har en jättechans att nå riksdagen?

  Gilla

 7. Situationen inför 2010 års val skiljer sig kraftigt från valet 2006. Då hade S,V,Mp en motvind som berodde på olika orsaker som inte direkt hade med den ekonomiskt politiska situationen att gör. Jag tänker på kritiken efter tsunamin och de våldsamt överdrivna skriverierna där Lars Danielsson var ett medieoffer av sällan skådat slag. Göran Persson var också utsatt för skriverier som handlade om nybygge mm.I dag har vi en helt annan situation:Stödet för S,V.Mp bland löntagare alla kategorier är klart större i dag än 2006. Då fanns ett missnöjeoch misstro mellan parti och fack.I dag finns en kampanda. De fackliga löftet om solidaritet måste åter upprättas.Enligt Sifo skulle vidare 53 procent av kvinnorna rösta rödgrönt 2010.De rödgröna knappar också in på alliansens försprång bland pensionärer. Bland unga har S,V,Mp mycket stort stöd. I åldersgruppen 18- 29 år får De rödgröna stöd av 52 procent mot 37 för Alliansen. Detta enligt en SCB-mätning.Resultatet 2006 i riket innebar att Alliansen vann med bara 2,16 procent. De fick 48,24 procentoch S, V,Mp 46,08 Det innebar dock en övervikt i mandat med 7 mandat över S,V,Mp. En sving på drygt 1 procent till De rödgrönas fördel skulle 2010 ge maktskifte. Med de bättre förutsättningar har S,V,Mp väsentligt bättre förutsättningar 2010 än 2006.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s