E-panelen 2010

För femte gånger rekryterar Valforskningsprogrammet i Göteborg deltagare till vår on-line panel. Vid fyra tidigare tillfällen har vi genomfört kampanjpanelstudier av det här slaget, i samband Riksdagsvalet 2002, Eurofolkomröstningen 2003, Riksdagsvalet 2006 och EUP-valet 2009.

Liksom tidigare är kampanjpanelerna självrekryterade och bygger alltså inte på något slumpmässigt urval. Panelerna är med andra ord inte alls ämnade för att göra populationsskattningar. Men det är heller inte huvudsyftet. För att dra slutsatser om hela väljarkåren använder vi våra stora riksrepresentativa intervju- och enkätundersökningar som bygger på befolkningsurval.

E-panelen 2010 kommer att med början den 23 augusti få en enkät i veckan under fem veckor. Fyra av dem före valet. En enkät efter valet. Varje enkät skall inte ta mer än 4-7 minuter att fylla i.

Våra kampanjpaneler möjliggör att närstudera individförändringar av attityder och röstningsintentioner under valrörelsen som inte är möjligt med hjälp av våra stora riksrepresentativa undersökningar. Vi kan koppla korttidsförändringar under valrörelsen till väljares exponering för särskilda händelser, utspel, skandaler, utfrågningar och debatter. Janne Josefssons valstugereportage, mordet på utrikesminister Anna Lindh och dataintrångskandalen är några av de händelser vi kunnat närstudera.

De nätbaserade kampanjpanelerna gör det möjligt att pröva ut nya frågeinstrument, genomföra metodtester och ställa många öppna frågor till respondenterna. E-panelen 2006 kom delvis att likna en dagboksstudie där paneldeltagarna dag-för-dag kunde berätta mer utförligt om hur de uppfattade valrörelsen.

De som deltar i undersökningen bidrar till att stärka svensk forskning om opinion och demokrati. Resultaten presenteras i form av analyser i uppsatser, rapporter, böcker och artiklar. Nytt för i år är ett större inslag av interaktivitet: paneldeltagarna kommer att kunna ta del av resultat från E-panelen 2010 mycket kort tid efter att undersökningen avslutats.

Just nu har vi 11 000 rekryterade! Vårt mål är 50 000 lagom till valrörelsen. Hjälp oss att rekrytera paneldeltagare genom att sprida annonserna, länken och popup-scriptet du hittar här:

Länk till rekryteringsenkäten för E-panelen 2010

http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=768317&Pwd=23149145

För att få ett fungerande pop up-skript (aktiveras för var tredje besökare; visas igen efter 30 dagar), mejla oss direkt på henrik.oscarsson@pol.gu.se eller stefan.dahlberg@pol.gu.se

E-panelen genomförs inom ramen för Göteborg universitets stora satsning på forskning om opinion och demokrati. Läs mer på www.mod.gu.se !

http://web2.easyresearch.se/misc/ps16868643.js

2 kommentarer på “E-panelen 2010

  1. Om du sagt att du vill vara med fortsättningsvis i en tidigare undersökning så har vi sparat informationen om din e-postadress. Vi kommer rensa dubletter i våra e-postadresslistor. Så även om du anmäler dig igen så kommer du slippa få fler enkäter en en (per vecka alltså, under valrörelsen)./H

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s