Dags att anmäla dig till statsvetarkonferens

Det svenska statsvetenskapliga förbundet firar sitt 40-årsjubileum i samband med årsmötet i Göteborg den 30 september-2 oktober. För den som vill uppleva 150 svenska statsvetare samlade på ett och samma ställe får man inte missa denna ”firmafest”.

Det är i de här sammanhangen en stor del av nya spännande forskningsresultat och projekt presenteras för första gången. Det handlar om forskning som först långt senare kommer att väcka debatt och uppmärksamhet i samhällsdebatten. För den som vill vara med vid forskningsfronten i svensk statsvetenskap är det årsmötet som gäller!

Årsmötet har 12 olika arbetsgrupper. All information om konferensen inklusive anmälningsformulär hittar du här! Årsmötet har också en egen sida på Facebook!

Själv har jag ansvaret att arrangera en eftervalsanalys. Valanalyspanelen den 30 september 17:00 blir något alldeles extra! Kent Asp, Jesper Strömbäck, Sören Holmberg och Henrik Oscarsson presenterar pinfärska resultat från undersökningar genomförda i samband med valet. Socialdemokraternas kommunikationschef Karin Pettersson, Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, SR Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach och SVTs beställare av valbevakningen Robert Olsson är inbjudna till panelen. Det blir diskussioner om varför valet gick som det gick och hur medierna skötte valrörelsebevakningen.

6 kommentarer på “Dags att anmäla dig till statsvetarkonferens

 1. Hejsan Henrik. Jag tittade på demoskops opinionsmätning och jag slogs av en intressant observation. Denna månad mätte demoskop 1177 personer i sin mätning. Om jag inte minns fel så brukar de mäta runt 1000 pers nästan prick. Jag tycker det verkar konstigt och jag gissar att det kan ha att göra med Kds 4 % i den mätningen. De kommer till 1000 pers så som de brukar göra och ser att Kd ligger på 3,9 eller 3,8 % och de bestämmer sig för att köra på tills de får dem över 4 % Det är bara min gissning. Jag tycker bara det ser konstigt ut att plötsligt börjar de mäta nästan 1200 pers istället för de 1000 som de hållt sig till innan.

  Gilla

 2. Essbeck:Läs på Demoskop http://demoskop.se/?id=1531 så ser du åtminstone deras förklaring \”Demoskop har därför utökat antalet intervjuer i gruppen 18 – 34 år och de kontaktas nu via såväl fasta som mobila nummer.\” Verkar väl rimligt? Dessutom är det väl inte i den gruppen som Kd har sitt starkaste fäste.

  Gilla

 3. Gjorde nu på morgonen en tämligen ovetenskaplig genomgång av alla opinionsundersökningar (Skop borträknade efter där inte ställs samma fråga) månaden före en SCB-undersökning tillbaka till hösten 2006.Jag har slagit ihop respektive undersökningar i maj/nov eftersom SCB kommer i juni/dec.Det verkar som om det rödgröna blocket något missgynnas i opinionsmätningarna jmf med SCB (möjligtvis är det SCB som ligger fel och opinionsinstituten som har rätt). Henrik: Brukar SCB prognostisera bättre än opinionsinstituten?Här kommer därför ett tips inför SCB:s undersökning. Där kommer rödgröna blocket leda med 1 eller max 2 procentenheter.Det kan bli stenhårt…MEN bäva månde socialdemokraterna om det går som det gjorde i Tyskland. Där gick proppen ur och de föll i senaste förbundsdagsvalet ner mot 25 om jag minns rätt.

  Gilla

 4. @Sven J. Jag har läst det efter att jag skrev posten.@ Henrik. Blir det inte lite svårt att jämföra med tidigare mätningar som de gjort eftersom de har förändrat hur de mäter ?Tog en snabb titt och såg att de mätt på samma sätt sedan 2004.

  Gilla

 5. Till Sven J.: Men är det inte också så i Tyskland att die Linke har gått framåt rätt så kraftigt? Och även om inte denna tendens på något sätt visat sig i Sverige så är det väl ändå ett faktum som framgår av \”raset för socialdemokraterna\” att den EU-kramanade nyliberala Labourlinje som varit förhärskande inom europeisk socialdemokrati inte direkt är något framgångsrecept? Mitt råd till de rödgröna blir därför – vrid politiken åt vänster och låt eu-kritikerna komma till tals, så kanske åtminstone någon liten spillra demokrati och ekonomi räddas åt framtida generationer. Idag pratas det från Af om att arbetslösheten kommer att sjunka. Men med de extrema åtstramningspaket som just beslutats ute i Europa finner jag det mindre troligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s