Rättvisevalet 2010?

Hur kommer 2010 års riksdagsval gå till historien? För att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister? Eller för att Fredrik Reinfeldt blev den förste borgerlige regeringsbildare som blev omvald? Eller för att något av de fem partier som varit ryggraden i det svenska partisystemet under hela fick lämna riksdagen? Eller kommer vi minnas genombrottet för politisk åsiktsreklam i TV eller för sociala medier i valrörelsen? Eller för att valresultatet ledde in i parlamentarisk kris och politisk instabilitet mitt under en känslig vändpunkt i konjunkturcyklerna?

I sin avhandling ”Svenska valkampanjer 1866-1988” (som snart är nedladdningsbar på Valforskningsprogrammets hemsida) har statsvetaren Peter Esaiasson givit namn åt merparten svenska andrakammarval och riksdagsval i historien. Med Peters hjälp har jag preliminärkompletterat fram till 2006 års val. Här är hela listan:

 • Premiärvalet 1866
 • Försöksvalet 1869
 • Bondevalet 1881
 • Centralköksvalet 1884
 • Tullvalen 1887
 • Det andra rösträttsvalet 1902
 • Unionsupplösningsvalet 1905
 • Amaltheavalet 1908
 • Proportionalitetsvalet 1911
 • Bondetågsvalet 1914
 • Krigsvalet 1914
 • Hungervalet 1917
 • Parentesvalet 1920
 • Demokrativalet 1921
 • Nedrustningsvalet 1924
 • Kosackvalet 1928
 • Krisvalet 1932
 • Per Albin-valet 1936
 • Samlingsvalet 1940
 • Framtidsvalet 1944
 • Planhushållningsvalet 1948
 • Grispremievalet 1952
 • Skattesänkningsvalet 1956
 • ATP-valet 1958
 • TV-valet 1960
 • Halmhattsvalet 1964
 • Erlandervalet 1968
 • Enkammarvalet 1970
 • Jämviktsvalet 1973
 • Maktskiftesvalet 1976
 • Villakostnadsvalet 1979
 • Löntagarfondsvalet 1982
 • Westerbergvalet 1985
  —————————-
 • Miljövalet 1988
 • Marknadsvalet 1991
 • Krisvalet 1994
 • Vård skola omsorg-valet 1998
 • Språktestvalet 2002
 • Alliansvalet 2006

Osäkerheten kring vart den inrikespolitiska debatten tar vägen under sommaren är fortfarande stor. Ännu finns möjligheter att nya frågor och nya politiska förslag växer sig tillräckligt stora för att sätta en egen prägel på diskussionerna. Valrörelsens karaktär kan fortfarande tilta åt olika håll.

Mitt namnförslag så här drygt hundra dagar före valet är ”Rättvisevalet 2010”. Jag lutar åt att riksdagsvalet 2010 kommer att gestaltas som en tydlig ideologisk kamp mellan två jämnstarka regeringsalternativ och med mycket oviss utgång. Vägvalet kokar ned till grundläggande värderingar såsom rättvisa och jämlikhet. Skillnader i syn på jämlikhet ligger som bekant till grund för den ideologiska konfliktdimension som i störst utsträckning strukturerar väljarnas politiska beteende (såsom deltagande, partival, partibyten och blockbyten). Jag pratar förstås om vänster-högerdimensionen.

Vem som vinner den ideologiska kampen om ”rättvisa” går förstås inte att sia om. Alla människor gillar rättvisa. Den inrikespolitiska debatten gör dock mycket tydligt att rättvisa kommer i två varianter: borgerlig rättvisa och rödgrön rättvisa. Tänket slår igenom oavsett det handlar om skatter, sysselsättning, ekonomi eller välfärd. Färska undersökningar från Novus visar att de rödgröna i störst utsträckning associeras till rättvisa. Alliansens strategi blir att försöka vrida initiativet ur händerna på de rödgröna.

Vad tror du att riksdagsvalet 2010 kommer att kallas när larmet från valrörelsen tystnat, när vi vet hur det gått, och när eftervalsanalyserna är klara?

13 kommentarer på “Rättvisevalet 2010?

 1. \”Etablissemanget chockat-valet\” 😉 Bara för att ett visst parti fått några siffror strax under 4 % i några opinionsmätningar tycks många inom etablissemanget i princip ha dödförklarat det. Så mycket större chocken då kommer att bli när valresultatet visar partiets verkliga storlek (då utgår jag givetvis från att skämmighetseffekten fortfarande plågar partiets siffror i opinionsmätningarna).

  Gilla

 2. Ett annat namn kan bli \”Invandringsvalet\”. Sverigedemokraternas skuggbudget visar hur mycket svenssons har att vinna på en ändrad invandrings- och biståndspolitik. Jag är överraskad över hur kompetent, sakligt och lågmält deras budgetförslag är. Inte alls bakåtsträvande utan visionärt och samtidigt jordnära. Någonting stort och nytt är på gång./BiskopThomas

  Gilla

 3. Jag tror det kommer att kallas \”krisvalet\”. Ytterst avgörs det av förtroendet för krishantering – pågående samt annalkande. Förutom den ekonomiska krisen kommer vi nog att få en säkerhetspolitisk kris under sommaren.Valet 1988 borde för övrigt kallas \”sälvalet\”.

  Gilla

 4. Hoppasn, jag ser att \”krisvalet\” redan är upptaget (1994). Ska vi chansa på \”krisvalet 2\”, med passande underrubrik?

  Gilla

 5. \”Xerox-valet\”Båda blocken, i synnerhet moderaterna och socialdemokraterna, gör allt för att kopiera varandras politik i syfte att ragga blockbytare.

  Gilla

 6. Xerox-valet är ett utmärkt förslag! :)Men Rättvisevalet är jag mer tveksam till. Inte omöjligt, men kan lika gärna bli skattevalet, eller kanske Mosa-Mona-valet?

  Gilla

 7. Varför inte positions-bytes valet. I en dagsfärsk mätning från norska Sentio med knappt 3000 tillfrågade är (M) drygt 1%-enhet större än (S), det är ett fullt möjligt resultat, det gör väl enligt mina beräkningar att (M) blir största parti för första gången sedan allmän rösträtt. Återstår dock mycket till valet och detta är en enskild mätning, troligare att det blir transfererings valet (skatter) eller nåt som har med SD att göra, Sverige kan ju få ett parti med nazistiska rötter i riksdagen, det om något är historisk, jag tycker dock inte det är historisk ur en god bemärkelse.

  Gilla

 8. \”Sverige kan ju få ett parti med nazistiska rötter i riksdagen…\”SD har sina rötter i svensk högerextremism (främst anti-invandringsföreningen BSS) men absolut inte i den nazistiska rörelsen (varken organisatoriskt eller ideologiskt/politiskt). Ett antal personer har dock haft sin bakgrund där.

  Gilla

 9. Krisvalet 2, Xerox valet eller SD valet…Det som betyder något på litet sikt är dock att SD kommer in i riksdagen på gott och ont… Så om 4 år blir det nog SD valet eller möjligen invandringsvalet…Jag tror också att SD är underskattade… Dom är vänster i en del ekonomiska frågor (det är många som är det) och höger i värdefrågor (i synnerhet kriminalitet)… Vi får se…Jonas M

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s