Väljarhandboken Del 1

Det finns handböcker och guider för precis allting. Matlagning, mental hälsa, löpträning, fotografering, konstsmide, laxfiske och svampplockning. Aktiehandel, perenna växter, oljemålning, modellflygplan, massage, fjällvandring och poker. Handböcker kan informera dig om hur du sover bättre, hanterar konflikter, värderar antikviteter, reparerar bilar och skriver romaner.

Men jag har aldrig sett någon handbok om den ädla konsten att välja parti. Märkligt, kan tyckas, eftersom alla dessa miljontals beslut bidrar till att forma ett helt folks framtida öde och avgör vilka medborgare som skall få fatta beslut i gemensamma angelägenheter (och vilka som får sätta sprätt på ett tusen miljarder kronor om året).

Frågan är hur en Väljarhandbok egentligen skulle se ut?

Syftet med min väljarhandbok är inte att ge goda råd om hur man bör tänka och resonera när man väljer parti. Det vore förmätet. När det gäller valhandlingen är varje medborgare suverän. Rådgivning och pekpinnar riskerar att uppfattas som otillbörlig påverkan. Valet av vilka kriterier och beslutsregler inför röstningsbeslutet är lika ”hands off” som valet av parti. Bättre i så fall att ta ett mer resonerande grepp kring de förutsättningar och omständigheter som kan forma en valhandling.

Handboken skulle snarare vara till för att försöka lista alla de sätt på vilket man i princip kan tänka och resonera innan man klistrar igen sitt valkuvert. Ett slags katalog, alltså, för alla möjliga (och omöjliga!) valstrategier som tänkts ut eller faktiskt använts av väljare. Inspirationen hämtas förstås i första hand från det rikliga antalet förklaringsmodeller som används inom svensk och internationell väljarforskning, det vill säga hur vi forskare tror eller antar att väljare fattar sina beslut. Men det finns också gott om illustrativa exempel på mer udda vittnesbörd från de tiotusentals väljare som samtalat med göteborgsvalforskarna under det senaste halvseklet.

Hur tänker Du när Du väljer parti?

4 kommentarer på “Väljarhandboken Del 1

  1. Hur tänker ni själva när ni väljer parti ?Är ni annorlunda än genomsnittssvensken ?Jag är iallafall ingen \”genomsnittlig\” väljare.I och med att vi har kommun-landsting -och riksdagsval samtidigt så resonerar / tänker jag lika men ändå olika i de 3 valen.I landstingsvalet blir det ett rent personval, samma som i förra valet.I kommunvalet blir det en mix av parti-personvalI riksdagsvalet är det svårare pga blockpolitiken. Hatar \”2-partisystemet\” som det blivit nu med alliansbildning FÖRE valet och kan tänka mig att proteströsta på SD med hopp att spräcka de två blocken.Skulle vilja se en konstitution som säger att regeringen ska spegla valresultatet, om inget parti får egen majoritet, ska de två största partierna bilda regering !Om de inte får egen majoritet ,får de ta med det 3:e största partiet, som väljarna röstat på.Hur skulle väljarna påverkas av det ?Skulle opinionsmätningarna se annorlunda ut idag?Hur skulle valresultatet bli då ?Det skulle väl ge starkare regeringar, kanske ?Med en möjlighet att öka benägenheten att rösta då 4%-gränsen skulle teoretiskt kunna sänkas så att det motsvarar antalet röster som krävs för 1 (ett) mandat i riksdagen, vilket ger fler partier, vilket gör att fler kommer att rösta, eller ….?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s