Opinionsläget maj 2010

Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning (SCB/PSU) presenterade idag sin stora majmätning. Jämfört med de senaste Novus, Demoskop och Synovate-mätningarna visar SCB en ledning för det rödgröna regeringsalternativet med sex procentenheter. Inknackad i min poll of polls är ledningen för det röda laget en dryg procentenhet.

SCB/PSU har mindre av osystematiska fel än andra undersökningar i kraft av ett betydligt större urval (9 000 personer). Paneldesignet där personer återintervjuas möjliggör att följa opinionsförändringar på individnivå. Därför blir felmarginalerna små i skattningarna.

Varför skiljer SCBs resultat från övriga institut? Viktigt att påminna att SCB denna sköna maj har haft en ovanligt lång fältperiod (28 april-30 maj), oklart varför. Det är alltså inte omöjligt att de senaste telefonundersökningarnas uppmätta likaläge i opinionen inte syns i SCB-mätningen. Den långa mätperioden ger ett slags genomsnitt för maj månad. En månad då mycket ny politik presenterades för väljarna.


Väljarvandringarna under våren har varit mycket beskedliga, enligt SCB/PSU. De största strömmarna handlar om väljarmobilisering. En och en halv procentenhet väljare (vilket motsvarar ungefär 140 000 väljare) har exempelvis rört sig från gruppen ”vet ej” till Moderaterna, vilket visar att mobiliseringen inför valet har påbörjats. Det finns just nu två partier som attraherar nya väljare enligt SCB. De partierna är Moderaterna och Miljöpartiet (se sid 7 i SCBs meddelande).

6 kommentarer på “Opinionsläget maj 2010

  1. SCB:s ovägda siffror ger ett helt annat resultat. M är större än S. Enligt uppgift ska SCB ha gjort 70 % av intervjuerna före 16 maj. Det är troligen en viktig förklaring till att siffrorna skiljer sig från senare mätningar.

    Gilla

  2. Ja, men varför skall man använda ovägda siffror? Vikterna är ju till för att ge en så träffsäker bild av opinionsläget som möjligt. Att fältperioden ligger tidigt i maj är en viktig faktor som måste tas in i tolkningen av SCB/PSU. Tyvärr har jag ännu inte hittat på nåt fiffigt sätt att ta hänsyn till detta i min poll of polls. Samtidigt: Sifos majmätning visade på en närmast oförändrad bild jämfört med april så det är faktiskt lite svårt att veta vad det egentligen är som hänt under maj.

    Gilla

  3. Meningslöst med gamla undersökningar. Varför presenterar de siffror som är nästan 2 månader gamla i vissa fall. Det är faktiskt 2010 nu, varför gör ingen det här elektroniskt?

    Gilla

  4. Det mest anmärkningsvärda är väl SD:s framryckning. Från ca 0,8 % före riksdagsvalet 2006 till 3,9 % nu. SD har av allt att döma för flera år sedan passerat fyraprocentspärren. Det som återstår att se nu är med hur god marginal partiet klarar den. Blir de vågmästare? Klarar partiet partistyrelsens målsättning om att bli tredje största parti?

    Gilla

  5. Glöm inte bort att drygt 32% av alla tillfrågade av någon anledning inte gav svar på frågan angående vilket parti man skulle rösta på om det var val idag. Det gör att de 9000 tillfrågade blir drygt 6000, en radikal minskning. Och är det inte så mr Oscarsson att statistiska mätningar med så stor bortfall är värdelösa? Rätta mig gärna om jag har fel.

    Gilla

  6. en svarsfrekvens på 68 procent skulle förmodligen få de flesta opinionsinstitut att dräggla. jag skulle vilja påstå att scb:s psu-undersökning förmodligen är en av de säkrare undersökningarna avseende opinionsläget såsom det var under maj månad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s