Om TV-reklam i EUP-valet 2009

Idag presenterades min och Sören Holmbergs första rapport om Europaparlamentsvalet 2009 på Statistiska centralbyråns hemsida. Rapporten kommer under hösten att byggas ut till en forskarantologi på svenska och därefter, om forskningsfinansiärer är oss nådiga, en bok på engelska om de fyra Europaparlamentsval som anordnats i Sverige sedan 1995. Inget annat land i Europa har genomfört så stora väljarundersökningar i samband med EUP-val.

Rapporten bjuder förstås på många spännande nyheter. En sådan nyhet är att vi för första gången ställde frågor om TV-sänd politisk åsiktsreklam: ”Inför årets val till Europaparlamentet, såg du något av partiernas reklaminslag på TV?”. Hela två tredjedelar av svarspersonerna uppger att de sett partipolitisk TV-reklam vid åtminstone något tillfälle under valrörelsen (se tabell 3.2b). Bland dem som uppger att de exponerats för reklam var merparten exponerade vid mer än ett tillfälle: Tjugotvå procent svarade ”Ja, vid något tillfälle” och 44 procent svarade ”Ja, vid flera tillfällen”.

Det betyder att TV-reklam blev den i särklass vanligaste direktkontakten med partierna inför Europaparlamentsvalet. Resultatet är inte särskilt märkliga med tanke på svenska folkets medievanor. Genomsnittstittandetpå TV per dag och person är hela 96 minuter (Nordicom: Sveriges mediebarometer 2008). Folkpartiets 30-sekundare med toppkandidaten Marit Paulsen utanför sin husvagn tillhörde de mest sedda. Tjugosex procent av väljarna uppgav att de sett TV-sänd reklam från Folkpartiet. Moderaternas reklam sågs av var femte väljare (20 procent) och Kristdemokraternasreklaminslag av ungefär lika många (17 procent).

Läs mer i vår rapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s