Schyman & Paulsen var röstmagneter

Trots att hela Sverige är en valkrets och spärren i personvalet lägre (5 procent) än i riksdagsvalen var det bara två kandidater i EUP-valet 2009 som blev invalda på kryss, det vill säga de hade inte kommit in i Europaparlamentet om väljarna inte kryssat dem förbi kandidater som stod längre upp på listan. De två personerna är Anna Maria Corazza Bildt och Alf Svensson.

I Europaparlamentsvalundersökningen 2009 genomförde vi som vanligt mätningar av såväl kandidatkännedom som kandidatpopularitet. Kändisskap och popularitet är givetvis nödvändiga förutsättningar för att få erhålla personkryss. Att vara före detta partiledare måste betraktas som en stor tillgång i det här avseendet. Våra resultat visar att både Alf Svensson och Gudrun Schyman slog nytt rekord i kändisskap. När det gäller popularitet bland det egna partiets väljare var Schyman och Paulsen i topp.

Vi har förstås också studerat effekten av kandidatpopularitet på partival. Vilka kandidater kan sägas ha varit dragplåster för sina respektive partier? Våra analyser visar sammanfattningsvis att det enbart är två kandidater bland de tretton vi har undersökt som i någon större utsträckning kan ha dragit röster till sina partier 2009. De kandidaterna är Gudrun Schyman och Marit Paulsen. De kandidaterna är också de enda två som utmärks av att en majoritet av det egna partiets väljare uppskattar dem mer än det parti de företräder. I Schymans fall är hon mer uppskattad än partiet av 67 procent av FI:s väljare. Den jämförbara andelen är 55 procent för Marit Paulsen bland FP-väljare. För övriga kandidater i vår undersökning är motsvarande resultat med större uppskattning av kandidaten än av det egna partiet oftast lägre än 20 procent, med exempelvis 6 procent för Gunnar Hökmark (M), 16 procent för Eva-Britt Svensson (V) och 18 procent för Carl Schlyter (MP).

Läs vidare på sidan 215 i rapporten här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s