Mutor och korruption

Idag kl 10:00 presenterade SOM-institutet huvudrapporten från 2009 års SOM-undersökning. Det är förstås julafton för alla som är intresserade av läsa av opinionspulsen på svenska folket. Årets SOM-bok heter ”Nordiskt ljus” och inbegriper femhundranittio sidor analyser av Samhälle Opinion och Medier, kompetent redigerat av professorerna Lennart Weibull och Sören Holmberg.

Själv deltar jag i årets bok med ett kort kapitel om svenska folkets syn på mutor och korruption. Perceptioner av korruption ingår som ett allt större forskningsintresse inom ramen för min medverkan i QoG-institutets forskning.

Studien bekräftar den gängse bilden att svenskar i liten utsträckning kommer i kontakt med illegal korruption. Tretton av tusen svenskar, eller drygt en procent, uppger i SOM-undersökningen 2009 att de någon gång blivit erbjudna att betala mutor i sina kontakter
med tjänstemän i offentliga myndigheter eller anställda på företag. Att erbjudanden om att betala mutor överhuvudtaget förekommer är allvarligt nog. Även vid låga korruptionsnivåer föreligger risker att medborgares rättmätiga förväntningar om likabehandling och opartiskhet i kontakter med myndigheter minskar.
Trots låg exponering för muterbjudanden idag är oron för framtida korruption desto mer utbredd bland svenska folket. Hela två tredjedelar av svenska folket uttrycker en oro för utbredd korruption i framtiden. En jämförelsepunkt är att korruption uppfattas som ungefär
lika allvarligt som terrorism. Resultaten visade att korruptionsoron är jämnt spridd i olika befolkningsgrupper men starkare bland äldre, bland låginkomsttagare och lågt utbildade.

Läs mer om forskningen om människors perceptioner av korruption här!
Läs mer om den nya SOM-boken på SOMs hemsida: http://www.som.gu.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s