Substitut för pratminus i sommar

Nu väntar snart semestervila efter en mycket arbetsintensiv vår där vi opinions- och demokratiforskare vid Göteborgs universitet har dragit igång den strategiska satsningen (MOD), haft invigning av vårt nya opinionslaboratorium (LORe), påbörjat rekryteringen till en av världens största kampanjpanelstudier (E-panelen 2010), planlagt fältarbeten inför valet (vallöftesstudier, väljarstudier, mediestudier, bloggosfärstudier, kandidatstudier och riksdagsundersökningar), tänkt ut nya frågeinstrument, tillverkat besöksintervjuformulär och programmerat webbenkäter.

Hösten lär inte bli mindre intensiv med vad som ser ut att bli det mest spännande riksdagsvalet sedan 1973. Dessutom har jag fått ett spännande nytt halvtidsuppdrag som föreståndare för SOM-institutet med start den 1 oktober.

För den som jagar pratminus från mig under sommaren får jag helt enkelt hänvisa till de två senaste väljarböckerna från Valforskningsprogrammet. Här finns samlat så gott som allt vi vet om svenskt väljarbeteende: Valdeltagande, politiskt intresse, kampanjexponering, personröstning, politiska kunskaper, plånboksröstning, förtidsröstning, klassröstning, rörlighet, stödet för demokratin, blockbytande, röstdelning, viktiga valfrågor, sympatier för partierna, åsikter i sakfrågor, partiers stöd i olika väljargrupper, användande av partitest. Vi jämför över tid, mellan grupper av väljare, mellan olika typer av val och mellan olika länder. Längst bak i ”Väljare” och ”Regeringsskifte” finns generösa appendix där den som verkligen vill kan finna mängder av godbitar. Lär man sig hitta i de här böckerna skaffar man sig ett rejält informationsövertag inför riksdagsvalet.

Visst är det mycket tabeller, siffror och diagram i böckerna. Men däremellan finns faktiskt fullt läsbar och begriplig text som inte är nedtyngd av alltför mycket akademiskt fikonspråk. De som gillar den här bloggen kommer att gilla Regeringsskifte och Väljare. Det snabbaste är att beställa böckerna här eller här så har du böckerna inom en vecka.

Innehållsförteckning för Regeringsskifte hittar du här nedanför:

4 kommentarer på “Substitut för pratminus i sommar

 1. Underbara böcker! Kan bara hålla med innehåller verkligen de mesta! Kan dessutom ge lite tips inför Valtipset!

  Gilla

 2. God sommar och välkommen tillbaka. Sjukt nog är detta första bloggen jag läser nästan varje dag.

  Gilla

 3. Hej Henrik,När du uppdaterar Mätningarnas mätning får du hemskt gärna, i till exempel din Twitter, skriva vilken opinionsmätning som varit den senaste. Annars tvingas man leta runt bland alla nyhetssidor.Tack på förhand.

  Gilla

 4. Men jag jagar i alla fall citat… 😉 Och nu är det snart brittsommar…Snälla, ring mig.Ulrika By, reporter på Dagens Nyheter 08-738 21 64 som \”bara\” vill prata valdeltagande, ingeting annatHoppas du haft en fin sommar!/Ulrika

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s