Hur högt blir valdeltagandet?

Mediarapporteringen kring Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning (SCB/PSU maj) tycks hittills inte ha uppmärksammat de skattningar av svenskarnas röstvilja som undersökningen alltid bjuder på. En snabb sammanställning visar att röstviljan uppskattades att vara omkring en procentenhet starkare i maj 2010 än i motsvarande undersökning inför 2006 års val.

2002: SCB/PSU maj: 80,8 procent; riksdagsvalet 80,1 procent
2006: SCB/PSU maj: 79,4 procent; riksdagsvalet 82,0 procent
2010: SCB/PSU maj: 80,4 procent; riksdagsvalet ??,? procent

Betyder det att vi kan förvänta oss ett högre valdeltagande 2010 än vid 2006 års riksdagsval då 82 procent röstade? Osvuret är förstås bäst (SCB överskattade röstviljan något inför 2002 års val). Men vi har ett jämnt opinionsläge mellan två distinkt olika regeringsalternativ vilket är goda förutsättningar för ett högt valdeltagande. Och nya kampanjmetoder (sociala medier och TV-reklam) skapar också en grund för en stark mobilisering under den dryga månad som är kvar till valet. Med ledning av SCBs skattning av röstviljan kan vi försiktigt utgå ifrån att vi åtminstone kommer att landa på ett valdeltagande över 80 procent. Att fyra av fem av de sju miljoner röstberättigade väljer att delta är rätt fantastiskt egentligen.

När förtidsröstningen inleds arton dagar före valet kan vi med hjälp av Valmyndighetens dagliga redovisningar kunna jämföra med inströmningen av röster i samband med 2006 års val. Det kommer ge oss ett mycket gott underlag för att bedöma nivån på valdeltagandet. Det fungerade i varje fall mycket bra inför 2009 års Europaparlamentsval.

Finns det något eller några partier som vinner på ett högt valdeltagande? Läs vidare här!

En kommentar på “Hur högt blir valdeltagandet?

  1. Särskilt ett parti tycks definitivt tjäna på ett högt valdeltagande:\”Men även om ett lågt valdeltagande gör att ribban för att komma in i parlamentet sänks är det inte enbart är positivt för småpartierna. SD tror själva att det kan bli svårt att mobilisera partiets väljare – något som valforskaren Henrik Oscarsson håller med om. –Lågt valdeltagande missgynnar absolut SD. Enligt våra studier av SD-väljarna i 2006 års val är det väldigt svårmobiliserade grupper, säger han.\”http://www.svd.se/nyheter/inrikes/uppstickare-hotar-etablerade-partier_2828733.svd

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s