Tidpunkt för röstningsbeslut

Svenska väljare bestämmer partivalet allt närmare valdagen. Andel som efter valet uppger att de bestämde partivalet under valrörelsen har ökat i stadig takt från 18 procent 1964 till 58 procent 2006.

Källa: Svenska valundersökningar 1964-2006

I 2006 års svenska valundersökning uppgav en tredjedel av väljarna att de bestämde sig för hur de skulle rösta under sista veckan. I SVTs vallokalundersökningar ingår också frågan om tidpunkt för röstningsbeslut. Svarsalternativet ”bestämde mig på valdagen” samlade 10 procent av väljarna 2006.

Sena beslut brukar nästan undantagslöst tolkas som att de senfärdiga väljarna tillhör de osäkra och villrådigas skara. Att vänta till valdagen med att bestämma sig skulle vara något irrationellt och flackande. Kommentatorer tolkar resultaten som att valrörelserna spelar en alltmer avgörande roll och att det är spännande ända in i det sista. Partiernas representanter suckar över det moment av osäkerhet som förföljer moderna valkampanjer.

Med hjälp av data från kampanjpaneler kan man undersöka i vad mån respondenternas eftervalsuppgifter om tidpunkt för röstningsbeslutet egentligen överensstämmer med röstningsintentioner före valet. E-panelen 2006 är en sex stegs panelundersökning som genomfördes under sommaren (våg 1), valrörelsen (våg 2-5) och efter riksdagsvalet den 17 september (våg 6). Genom att undersöka mönstren i väljarnas röstningsintentioner insamlade vid de fem tillfällena före valet kan man avgöra vid vilken tidpunkt en paneldeltagare inte längre förändrar sin röstningsintention.

Resultaten visar på låg överensstämmelse mellan röstningsintentionstabilitet och uppgiven tidpunkt för röstning. Att uppge att man bestämt sig sent är exempelvis vanligt även bland paneldeltagare som haft en stabil röstningsintention genom hela valrörelsen. Bland de som efter valet uppgav att de bestämt partivalet sista veckan hade hela 63 procent en stabil röstningsintention före denna tidpunkt.

Med andra ord: Att ha bestämt sig sent betyder alls icke alltid att man ombestämmer sig. Majoriteten av sista minuten-väljarna röstar på ett parti som de fastnat för tidigare under valrörelsen eller haft som röstningsintention hela vägen.

Tolkningarna av trenderna mot allt senare röstningsbeslut måste därför nyanseras, menar jag. Det finns olika typer av väljare som bestämmer sig sent. En del är genuint osäkra och villrådiga. Andra tycks ha stabila röstningsintentioner men avvaktar det slutgiltiga beslutet. Man lämnar dörren öppen för andra alternativ i händelse valrörelsen och debatten skulle bjuda på nyheter eller överraskningar. För dessa väljare är det fullt rationellt att invänta all valrörelseinformation innan det slutgiltiga beslutet behöver tas.

5 kommentarer på “Tidpunkt för röstningsbeslut

  1. Min uppfattning efter att ha följt denna blogg sedan någon gång 2008 är att en hel del av det som dyker upp här faktiskt kommer till tidningarnas kännedom och att de implementerar detta i sina analyser. Så till nästa val borde analyserna i tidningarna innehålla just denna posts innebörd. Att de väljare som bestämmer sig sent inte alls behöver vara irationella, d v s väldigt osäkra.Å andra sidan tycker jag mig ha läst just detta minst en gång tidigare på bloggen. Visst har du tagit upp detta tidigare?

    Gilla

  2. Mycket intressant att få belägg för något som känns rätt självklart intuitivt. Jag kan också tänka mig att de i detta val tydliga alternativen driver upp osäkerhetssiffrorna på ett sätt som inte motsvarar den faktiska orsaken. Många har nog bestämt sig för vilket block man ska rösta på men tvekar lite mellan partierna inom blockat. Detta dels då partival inom resp block inte känns särskilt viktigt, dels då man eventuellt planerar att taktikrösta på ett litet parti inom blocket om det verkar behövas.

    Gilla

  3. Måste få vädra en fråga, även om det inte är apropå just det här inlägget. Om \”de etablerade\” partierna menar allvar med att inte vilja samarbeta med SD och varnar för att partiet skulle få en vågmästarroll, varför diskuteras inte att kort och gott ha förvoteringar, på egen hand, i alla frågor och gemensamt rösta för det vinnande alternativet? (Befinner mig utomlands, frågan kanske har varit uppe?)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s