Valspurten så långt

Som målsökande robotar närmar sig nu mina kurvor över partiernas röststöd sitt slutmål. Det är tydligt att opinionsförändringarna under den här valrörelsen har varit betydligt mer dramatiska än i samband med förra riksdagsvalet 2006. Och dramatiken kvarstår förstås ända in på valnatten.

Så här har det gått för partierna hittills i valspurten: Gröna Miljöpartiet har förlorat opinionsstöd under valrörelsen men tycks ha brutit den nedåtgående trenden under de sista dagarna. Blåa Folkpartiet har gjort en bra valrörelse även om det finns tecken på ett visst tapp i de sista mätningarna. Mörklila Vänsterpartiet gick mycket starkt i inledningen av valrörelsen men har fallit tillbaka sista veckan. Ljuslila Kristdemokraterna hade tydlig kräftgång i opinionen i inledningen av valrörelsen men har haft en mycket positiv sista tio dagar. Gröna Centerpartiets rörelser är mer blygsamma med totalt sett är valrörelsen en positiv upplevelse för partiet. Sverigedemokraternas opinionsstöd låg stabilt nära fyraprocentspärren ända fram till omkring 1 september, därefter är opinionsstödet växande (aktuell ställning i opinionen syns i högerkant på bloggen).

Kommentar: Småpartiernas sammanvägda opinionsstöd analyserat med hjälp av Demoskop, Sifo, Synovate och Novus mätningar 15 april-15 september 2010.

2 kommentarer på “Valspurten så långt

  1. Tänker inte kommentera grafen. Tänker kommentera dig på artikeln i DN.se \”Gap mellan blocken ”kalassituation” för SD\” å bara beundra att någon statsvetare gör sitt jobb och håller sig objektiv och pratar i termer som inte gör att det \”ena\” eller den \”andre\” verkar bättre eller sämre! Det finns hopp om demokratin med människor som dig!! Du har min röst om du någonsin representerar ett parti!! Sverige är inte perfekt, finns inget Svenskt parti som är perfekt för Sverige, hur det Svenska folket röstar kommer bevisa hur majoriteten av Sverige tycker, men om SD blir vågmästare är det Sveriges vilja, och då förstår inte jag varför alla andra partier är så förbaskade! OM SD kommer in i riksdagen så kan dom fråga \”VARFÖR?\” varför tycker Sveriges befolkning att dom ska vara där? Är det för att…… osv… Hittade ingen mail till dig!! Ledsen att du fick läsa allt det här! Hade varit kul att höra din syn på VARFÖR SD kom in i Riksdagen… för jag tror dom kommer göra det… med stor marginal… 6,4% är min gissning!!

    Gilla

  2. Har du en liknande kurva för förra valet? Det skulle ju vara oerhört intressant att jämföra.(Ställde samma fråga i en tidigare bloggpost, men den verkar inte ha fastnat)Vänlig hälsningErik

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s