Omval i Västra Götaland

Valprövningsnämnden har beslutat att regionvalet i Västra Götaland skall göras om. Beslutet berör 1 240 519 röstberättigade svenskar. Det är faktiskt nästan var sjätte röstberättigad svensk som på nytt behöver ta ett demokratiskt ansvar och rösta på nytt. Valprövningsnämnden skickar en tydlig och viktig signal till de svenska medborgarna och till omvärlden att vi minsann inte ser mellan fingrarna när det gäller valadministration och att alla röster ska räknas korrekt.

Givet internationella erfarenheter från många andra länder pekar förväntningarna tyvärr mot ett avsevärt lägre valdeltagande. När regionala och kommunala val inte placeras samtidigt som högrankade nationella val har det visar sig vara mycket svårt att arbeta fram den kritiska massa av uppmärksamhet och dynamik som krävs för att också de mest svårmobiliserade väljarna ska finna vägen fram till valurnorna. Få väljare är helt på det klara vilka ansvarsområden och vilka sakfrågor som avgörs på regional nivå. Risken är alltså överhängande att vi på en gång får ett proceduriellt mer rättvist val men samtidigt ett valutslag som inte blir lika representativt för folkviljan.

Det blir med andra ord en rejäl utmaning för demokratins huvudaktörer — medborgare, partier och medborgare. Omvalet innebär en möjlighet att bevisa att väljarforskarnas empiriska sanningar inte alltid gäller. Att ett ensamt regionval faktiskt kan stå på egna ben. Det här är ett unikt tillfälle för folkbildning och diskussion om regionernas Sverige.

Jag förväntar mig att alla inblandade aktörer gör sin demokratiska plikt och drar sitt strå till stacken för att det blir ett lyckat omval som ger medborgarna i Västra Götaland ett lika gott beslutsunderlag inför röstningsbeslutet som de skulle ha haft om det hade varit ett samtidigt riksdagsval. Partier och kandidater, medieredaktioner och journalister, förståsigpåare, samhällsdebattörer och valkommentatorer behöver högprestera för att det skall fungera. Att bevaka omvalet parentetiskt vore detsamma som att vända demokratin i sticket när den som bäst behöver det.

Jag förväntar mig att Sveriges Television, Sveriges radio och övriga nyckelaktörer inom de Stockholmscentrerade medierna nu går igång och planerar en valbevakning som är lika omfattande som om det hade varit omval till Stockholms stad. En dryg miljon väljare i Västra Götaland förtjänar utfrågningar, samhällsmagasin, debatter, utfrågningar och en valvaka som anstår ett demokratiskt val i Sverige.

Forskningsmässigt innebär omvalet ett utomordentligt sällsynt och fantastiskt tillfälle att studera väljarbeteende: Hur reagerar samma väljarkår på en valrörelse och ett val som är helt off context? Detta är inte en händelse som möjliggör att planera undersökningar långt i förväg, än mindre finns tid att söka forskningsmedel. Det är bara att hoppas att fler än jag själv är lika nyfiken på vad en väljarstudie i Västra Götaland kontrasterad mot våra stora valundersökningar i samband med 2010 års riksdagsval skulle ge för resultat. Tillsammans med SOM-institutet och ett gäng hungriga post docs sitter jag med möjligheterna att genomföra studier av mycket hög kvalitet i samband med omvalet. Men det krävs en slant för att det skall kunna bli verklighet.

2 kommentarer på “Omval i Västra Götaland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s