Omvalet: Revan(s)chlust eller äng(s)lighet?

Efter kriskommissionens huvudrapport är frågan om det är revanschlust eller ängslighet som kommer bli de dominerande stämningarna inom socialdemokratin under de kommande veckorna. Omvalet i Västra Götaland förändrar helt förutsättningarna för partiets strategiska politiska kommunikation. I slutet av mars väljer Socialdemokraterna en ny ledare på en extrainsatt kongress. Mycket talar för att denna nyvalda partiordföranden kommer att bli prövad mycket tidigare än vad någon kunde ha föreställt sig för bara någon vecka sedan.

Partiet och dess nyvalde ledare kommer att kastas rakt in i en valrörelse vare sig han eller hon vill eller inte. Istället för att i lugn och ro ena och samla partiet inför den ideologiska nystart och kulturskifte som kriskommisionen menar måste genomföras blir det istället valrörelseläge direkt för den nya socialdemokratin. Ska bli intressant att följa hur partiet hanterar denna situation. Kavla upp skjortärmarna eller låtsas som det regnar?

En del av socialdemokratin tycks vara bekymrade över den uppkomna situationen medan andra lyckligt ser en möjlighet till omedelbar revansch efter katastrofvalet i höstas. Vilka sentiment kommer att vinna mark återstår att se. Kommer regionvalet spelas ned som ointressant och mötas med ignorans eller blir Västra Götaland skådeplatsen för en livfull nationell satsning från rikspolitiken och en intensiv valrörelse som anstår en etablerad demokrati?

Utanför Sverige är det en normal ordning att anordna regionala val separat från de nationella. Vår egen ordning med gemensamma valdagar är närmast unik. Det betyder att det finns gott om erfarenheter om hur regionala och lokala valrörelser brukar fungera i en nationell kontext. I den statsvetenskapliga litteraturen beskrivs dessa ”mellanval” som lägre rankade. De tenderar i stor utsträckning att handla om de frågor som är aktuella på den nationella nivån, rikspartier och partiledare deltar därför i valrörelserna och valen brukar därför utveckla sig till ett slags folkomröstningar om hur den sittande regeringen sköter sitt jobb. Ett begrepp som används är barometerval (barometer elections). Barometervalen förutsätts ge en fingervisning om hur det allmänna opinionsklimatet utvecklas på nationell nivå.
Eftersom svensk inrikespolitik skriker efter en samlad och organiserad opposition och eftersom Socialdemokraterna väljer sin ledare så nära inpå den förestående VG-valrörelsen talar medielogik och internationella erfarenheter ett tydligt språk: min bedömning är att omvalet kommer att gestaltas som ett slags opinionsmätning av stödet för den nya S-ledaren.

2 kommentarer på “Omvalet: Revan(s)chlust eller äng(s)lighet?

  1. Kan bli en dröm eller mardröm för den nya partiledaren. Kommer det fungera att i en valrörelse resonera som kri(S)-kommissionen, d v s komma med nulägesanalyser och socialdemokratisk \”själ\”, som t ex Marika Lindgren-Åsbrink är skicklig på, eller kommer väljarna hellre vilja ha konkreta svar på konkreta frågor.Enkelt uttryckt: idealism eller realism? Svaret är inte givet, men nog lutar det åt att det är svårt att slita sig från exakta siffror när valrörelser så tydligt gått åt det hållet?

    Gilla

  2. Sven FValet i västra götaland blir oerhört spännande och intressant. Det handlar om 1 430 000 väljare som ska rösta!Hur påverkas de olika partierna av en ny valrörelse?Dessutom får rimligtvis samtliga partier som tog sig in i regionen 2010 delta på lika villkor i medierna…Jag skulle bli mycket förvånad om inte SD går kraftigt framåt i omvalet. Den ena ledande europeiska politikern efter den andra sågar multi kulti… Nicolas Sarkozy (Frankrikes president), Angela Merkel (statsminister Tyskland), David Cameron dito i Storbrittanien med flera…I Sverige har vi skrivit in mångkulturen i grundlagen… Det flesta Svenskar är ovetande om detta men dom kan få reda på det redan i maj…Vem har fel Henrik? Merkel, Sarkozy o Cameron eller Reinfeldt? För min del är svaret självklart… Vår politiska korrekthet har slagit över totalt o det kommer slå tillbaka…De 7 etablerade partierna har gjort ett oerhört stort misstag som kommer kosta dom oerhört mycket röster de närmaste åren…Frågan är också vad det får för konsekvenser för samarbetet inom alliansen?Antag att både Centern och Kd tappar mycket kraftigt… Kommer partierna fortsätta att vara dörrmatta åt Reinfeldt? Jag tror inte det…Det kan komma en regeringskris redan till hösten när budgeten ska läggas fram…Spännande och intressant blir det hur som helst! Hur ska de etablerade partierna hantera SD i de stora debatterna?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s