Poll of polls april 2011

Det stundande omvalet till Västra Götalandregionen den 15 maj innebär bland mycket annat att jag behöver uppdatera mig om läget i opinionen. Nedan presenteras mandatperiodens första sammanställning av opinionsmätningar, poll of polls. Sedan riksdagsvalet i september 2011 har vi sett mycket små förändringar. I jämförelse med motsvarande period efter Allianssegern i valet 2006 har opinionsvintern 2010-11 varit närmast händelselös, vilket sannolikt hänger samman med att vi inte haft någon organiserad opposition i Sverige.

Allianspartierna har tappat ungefär två procentenheter jämfört med september medan den rödgröna oppositionspartierna (V+S+MP) gått fram ungefär lika mycket. Avståndet mellan blåa och röda laget har minskat från drygt 6 procentenheter till knappt 3 procentenheter. Sverigedemokraterna ligger mycket stabilt kring sexprocentstrecket mycket nära valresultatet från september 2010.

Kommentar: Henriks poll of polls sammanställer skattningar av partiernas stöd från offentligt publicerade regelbundet återkommande opinionsmätningar som vilar antingen på individurval/befolkningsurval eller slumpvis telefonuppringning (=SCB, Sifo, Demoskop, Novus, Synovate) och som använder en liknande frågeformulering om hur respondenterna skulle rösta om det var riksdagsval idag. Trendlinjen kan beskrivas som ett viktat glidande medeltal.

Beräkningar av småpartiernas avstånd till spärren visar att Sverigedemokraternas uppskattade stöd legat signifikant över 4 procent i 25 av 33 mätningar, medan Kristdemokraterna inte varit signifikant större än fyra procent i någon publicerad mätning sedan den 1 november 2010.

En kommentar på “Poll of polls april 2011

  1. \”Sverigedemokraterna ligger mycket stabilt kring sexprocentstrecket mycket nära valresultatet från september 2010.\”Visst, men det är betydligt högre än vad partiet hade inför valet (t ex i din poll of polls). Partiet har alltså stärkt sin ställning i opinionsmätningarna efter valet. Samma sak kunde vi se efter valet 2006.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s