Omvalet: Jämnt mellan alternativen

Det är nu helt jämnt mellan den styrande koalitionen (V S MP SVG) och utmanarna i Alliansen (M C FP KD) i den första (och enda?) opinionsundersökningen inför regionvalet i Västra Götaland den 15 maj. I Sifos lilla mätning (n=1 000) uppskattas stödet för de Rödgröna + Sjukvårdspartiet till 47,5 procent och Allianspartierna till 45,4 procent.

Västra Götalandregionen är ett Sverige i miniatyr om vi ser till befolkningens sammansättning. Det är därför förhållandevis lätt att orientera sig i siffrorna. Jämfört med regionvalet i september 2010 backar S (-3,2) och Sjukvårdspartiet (-2,5) medan Miljöpartiet går framåt (+3,0 procentenheter) enligt Sifo.

Sifo uppskattar röstviljan till omkring 45 procent. Det betyder att det mycket väl kan bli det låga valdeltagandet som avgör valkampen. De politiska konsekvenserna av så låga valdeltagandenivåer är stora. Om frånfället från vallokalerna uppvisar samma mönster som vid våra Europaparlamentsval gör Socialdemokraterna ett klart sämre val (5-9 procentenheter) än vad de skulle gjort om alla väljare hade röstat. Ett valdeltagande under femtio procent leder sannolikt till Alliansmajoritet i Västra Götalandregionen.

Vid andra rangens val (hit räknas lokala, regionala och Europaparlamentsval) tenderar väljarna att komma ”sent till festen”. De mobiliseras senare och bestämmer sig senare för hur de ska rösta. Av den anledningen brukar inte opinionsinstituten hinna med att mäta de relativt stora förändringar som sker under de sista dagarna inför ett EUP-val. Det är upplagt för överraskningar på valvakan den 15 maj.

Det borde kunna gå att pressa valdeltagandet över femtiostrecket. De representanter som Västra Götalänningarna väljer till sina om tolv dagar (!) skall sitta i mer än 1000 dagar och fatta hundratals beslut om framför allt regionsjukvårdens villkor, omfattning och utformning. Sjukvård hamnar på tredje-fjärde plats när SOM-institutet vid Göteborgs universitet ber svenskarna tala om vilka samhällsproblem de uppfattar som viktigast. Regionen ansvarar för en tredjedel av Västra Götalänningarnas inkomstskatter och har en årlig budget på 44 miljarder. Laguppställningarna, spelplanen och skiljelinjerna är relativt likt den nationella politiska arenan.

3 kommentarer på “Omvalet: Jämnt mellan alternativen

  1. Ett så lågt valdeltagande ska väl enligt bl a dig, Henrik, missgynna SD. De gör det därför bra om de kan upprepa valresultatet från 2010 (4,42 %) och det ser ju lovande ut i den där undersökningen. Partiet ska dessutom satsa lite extra på det här valet med Åkesson och allt. Kanske kan det mobilisera sympatisörerna och ge partiet ett överraskande bra resultat.

    Gilla

  2. Har sett presentation av opinionsundersökningar i, tror jag, DN eller SvD där man kan se resultat över tid samt genom att kryssa rutor välja ett eller flera instituts resultat.Fråga: Någon vet URL till webbsidan detta ligger på?

    Gilla

  3. Bedrövligt av Svt att inte bevaka omvalet alls…Riktigt riktigt uselt…Enda sättet att höja temperaturen ordentligt vore att låta partiledarna ha en partiledardebatt om sjukvård och kollektivtrafik mfl regionala frågor… Den skulle man ha på torsdag eller fredag och sedan reprisera den på lördag och söndag…Partiledare som inte vill delta får skylla sig själva (läs Reinfeldt)… Då har man debatten utan det partiet alternativt med en annan representant…Svt har idag 4 Tv kanaler och man kan definitivt offra Svt 24 eller kunskapskanalen i 2-3 dagar med anledning av omvalet… Man borde faktiskt sända debatten i Svt2 och eventuellt flytta deras ordinarie program till Svt24…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s