Svensk politisk geografi 2010

 

Data är hämtade från den officiella valstatistiken. Kartorna illustrerar de olika partiernas röststöd i riksdagsvalet för Sveriges 290 kommuner. För varje parti används nio olika färgschatteringar. Lika intervalls-principen har använts för att kategorisera kommunerna: ju starkare färg desto starkare röststöd. Kartorna produceras med hjälp av Stata 10SE och modulen spmap.

9 kommentarer på “Svensk politisk geografi 2010

  1. Du har i DN kommenterat Socialdemokratiska partiet \”Det är ju inte direkt bokläsarna som har tagit över S \”http://www.dn.se/nyheter/sverige/akademiker-pa-vag-att-overge-s. Skulle vilja be dig utveckla vad du menar. Det förefaller ytligt nämligen som en ganska föraktfull kommentar. Likadant är din karaktäristik \”den nya S-ledningen har en traditionellt socialdemokratisk slagsida\” ägnad att väcka huvudbry eftersom det vore märkligt om en socialdemokratisk ledning inte hade en socialdemokratisk slagsida. Har journalisterna fattat dig rätt och i så fall vad menar du då? Mvh Bo Widegren, epost bo.widegren@telia.com

    Gilla

  2. Hej Bo, inte min mening att uttrycka mig nedlåtande. Det finns dock en kulturkonflikt inom Socialdemokratin som är intressant och väl värd att diskutera, kulturkonflikten mellan arbetare och tjänstemän. I en tid när andelen högskoleutbildade tjänstemän i väljarkåren är avsevärt större än andelen arbetare är det viktigt för S att också rekrytera ledande personer som akademiker kan identifiera sig med. Men då måste man antagligen våga rekrytera utanför de interna leden. Det finns nämligen gott om akademiker som opererar enligt klassiska socialdemokratisk ideologi. Risken är dock att de inte känner sig hemma i ett parti där akademisk meritering inte ses som någonting positivt.Läs vidare: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/socialdemokraterna-behover-akademikerna_6325480.svdDet kokar ned till val av personer, ta t ex valet av Pekgul eller Sommestad.

    Gilla

  3. @Gunnar: Javisst, vi har med dem i vår senaste bok (\”Regeringsskifte\”) men du kan också beskåda dem i färg om du klickar tillbaka till juli 2010 (Almedalsveckan) då jag publicerade alla kartorna för 2006.

    Gilla

  4. På dessa bilderna ser man tydligt att där det är mest invandrare är SD störst och där det är minst är vänstern och sossarna störst.Vilket som talar sitt klara språk.

    Gilla

  5. @Anonym (var inte anonym!): Det finns förstås internationellt publicerad forskning kring det där, en artikel alldeles nyligen publicerad i Scandinavian Political Studies av Jens Rydgren och Patrick Ruth.http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9477.2011.00269.x/abstractAndelen invandrare spelar roll för SD-framgångar, men även utbildningsnivå och graden av arbetslöshet.Abstract: \”Sweden is no longer a negative, exceptional case regarding the presence of radical right-wing populist parties. The Sweden Democrats has continually grown stronger, and in 2010 they won seats in the Swedish parliament. However, their electoral support varies considerably across Sweden. This study analyses their electoral support in 290 Swedish municipalities in order to explain this variance. Support is found for the social marginality hypothesis: electoral support for the Sweden Democrats tends to be negatively correlated with the average level of education and with the Gross Regional Product per capita, and positively correlated with the unemployment rate. The ethnic competition hypothesis, that there is a positive correlation between the proportion of immigrants and electoral support of the Sweden Democrats, is also supported.\”

    Gilla

  6. Sverige har en extrem invandringspolitik där ca 95% av de som kommer saknar id handlingar… Vi har tagit emot en hel del grovt kriminella och kontrollen är närmast obefintlig…Denna information sprider sig givetvis i världen, liksom vårt bidragssystem, vår obefintliga kontroll mm…Om det vore så att invandringen vore positiv för ekonomin så hade det publicerats rapporter om detta för länge sedan… Verkligheten är annorlunda.. Utanförskap, kriminalitet, upplopp, bränder mm blir allt frekventare i de kommuner som domineras av invandrare…Södertälje, Botkyrka samt delar av Malmö, Göteborg och Stockholm har en stor andel invandrare… Södertälje och Botkyrka är 2 av landets allra fattigaste kommuner… Invandringen är en ekonomisk och social katastrof…Arbetslösheten i västvärlden har stigit trendmässigt sedan 1970… Det beror givetvis inte enbart på invandringen men den har bidragit starkt… Jämför arbetslösheten i Sverige och Schweiz sedan 1970 till idag… Schweiz har ett gästarbetarsystem och dom har fortfarande en mycket låg arbetslöshet och mycket mindre sociala problem än Sverige…Per capita tar Sverige emot flest flyktingar inom EU undantaget Cypern och Malta… Nu räknar jag in familjeåterförening också… Tyvärr finns det inga arbeten för analfabeter från 3:e världen i Sverige till svenska löner… Det finns ont om arbeten för dessa i afrika till afrikanska löner…Kejsaren är naken och allt fler välutbildade svenskar (inklusive 2 och 3:e generationens invandrare) saknar arbete… Somalierna kommer aldrig etablera sig här, tyvärr… Sedan ägnar sig våra Svenska medier åt en omfattande censur av verkligheten där man inte rapporterar om grova brott som utförts av invandrare… Kostnaden för bidrag etc…Vi kan inte lösa världens problem genom att ta emot 100 000 tals lågutbildade i Sverige för 10 tals miljarder kr i kostnad varje år… Det finns inga förutsättningar för dessa att etablera sig här… Givetvis finns det enstaka undantag…Valet 2014 kommer att bli mycket intressant… Hur länge ska svenska medier undvika att kritiskt granska lögnerna om arbetskraftsbristen? Hösten blir också intressant… Ska S och Mp fortsätta att vara stödpartier åt alliansen? Hur reagerar S väljare 2014 när dom förstår att A-kassan kunde ha höjts 2010 fast S ville inte genomföra sin egen politik med hjälp av Sd…Jag tror att valet 2014 blir en katastrof för S men även M kommer tappa kraftigt… Reinfeldt har inte en chans att hantera Åkesson i en debatt om invandring… Det har redan visat sig i riksdagen…Det är omöjligt att bekämpa verkligheten med floskler och lögner… EU har idag 50 miljoner arbetslösa och antalet stiger varje år… Upploppen i London nyligen kommer dessvärre drabba Sverige också… Det är bara en tidsfråga..Däremot hade vi kunnat ta emot välutbildade indiska it proffs men dom får inte komma. Dom skulle bidra positivt till Sverige…Sven Nilsson

    Gilla

  7. Det vore väldigt intressant om Henrik kunde kommentera föregående inlägg…Dessutom kan man göra en jämförelse mellan hur många invandrare som olika västländer de facto tar emot och vilka…Södertälje har tagit emot fler Irakier än hela USA… Det är ett välkänt faktum. Är det någon som tycker att det är rimligt?Är man rasist om man inte tycker det?Föregående inlägg tolereras inte i kommentarsfälten i svenska tidningar idag…Sanningen är alltför farlig för etablissemanget, tyvärr.DN:s före detta chefredaktör Hans Bergström skrev en artikel om invandringspolitiken i skattebetalarnas förenings tidning Sunt förnuft i våras… Han bor numera i USA så han har råd att tala sanning…Fast DN skulle aldrig ta in artikeln.Sven Nilsson

    Gilla

  8. Hej,Diskuterade vid middagsbordet hur väljarstödet såg ut 2010 vid en uppdelning mellan stad och land-detta kan ju kategoriseras på flera sätt förstås. Kan vi hitta ngt bränsle till diskussionen någonstans?Britta

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s