Framgång för svensk vallöftesforskning

Författaren dömdes först ut som icke läskunnig på Svenska dagbladets ledarsida. I samma tidning kallades hennes studentuppsats meningslös. Statsvetenskapliga institutionens i Göteborg själva existensberättigade ifrågasattes. Men hon som påstår att partier uppfyller sina vallöften vägrade ge upp. Nu, tio år senare, publiceras hennes bok ”Election Promises, Party Behaviour and Voter Perceptions” på förlaget Palgrave Macmillan. Det internationella erkännandet av Elin Naurins forskningsidé — att systematiskt undersöka i vilken utsträckning partier egentligen håller sina vallöften — är nu ett faktum. Publikationen är samtidigt en stor framgång för svensk statsvetenskap som är värd uppmärksamhet.

Så här skriver Ian Budge, en av tolvtaggarna inom brittisk statsvetenskap:

”This book is a real joy to read, ably tackling a major paradox in western democracies. Why is it when parties so often seem to fulfil their written election promises in government, that most electors think they break them? The answer, as Naurin convincingly reveals, is that the political class has a different view from electors of what fulfilling election pledges means — and even what the pledges are. Something obviously needs to be done about this serious misunderstanding and this book suggests what. A must buy for supporters and analysts of democracy alike.”

Det kanske viktigaste bidraget av Naurins forskning är en uppfordran till alla vi som kallar oss forskare: att helhjärtat utmana konventionell visdom.

Läs mer om boken här. Vill du läsa mer om vallöftesforskning kan du söka på ”vallöften” i sökfältet på den här bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s