Ny rapport från Valforskningsprogrammet

Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och Statistiska centralbyrån presenterar idag de första analyserna av 2010 års valundersökning. Vi (Henrik Oscarsson & Sören Holmberg) utlovar hundra tättskrivna sidor matnyttiga analyser av varför 2010 års riksdagsval slutade som det gjorde. Du laddar ned hela rapporten direkt från Statistiska centralbyråns hemsida.

Samtidigt, som om inte det var nog, presenterar Valforskningsprogrammet ytterligare julgodis på hemsidan i form av tre tabellrapporter som vi tror blir uppskattade av alla analytiker av väljaropinion och politisk förändring i Sverige. Tabellrapporterna är en sammanställning av utvecklingen av väljarbeteende och sakfrågeåsikter under de senaste sextio åren. Läs mer här:

Om de svenska valundersökningarna:
Valundersökningar med stora urval och besöksintervjuer genomförs i samband med alla riksdagsval, folkomröstningar och Europaparlamentsval. Undersökningsserien påbörjades 1956 och är den näst längsta i världen. De svenska valundersökningarna genomförs sedan starten i samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg och Statistiska centralbyrån. Fältarbetet genomförs av SCB men det vetenskapliga ansvaret ligger hos Valforskningsprogrammet. Sedan juni 2010 leds programmet av professor Henrik Oscarsson. Läs mer på Valforskningsprogrammets hemsida.

3 kommentarer på “Ny rapport från Valforskningsprogrammet

  1. Här har det väl blivit fel, Henrik:\”Andelen personer som vill ta emot färre flyktingar i Sverige minskar från 26 procent 2006 till 21 procent 2010. Men enkelt uttryckt – de 21 procenten flyktingnegativa 2010 har en större tendens att rösta på SD än motsvarande 26 procent flyktingnegativa 2006.\”Det är väl SOM-undersökningen det handlar om? Då ska de rätta siffrorna vara från 46 till 42 procent. Har bara skummat igenom rapporten än och återkommer om jag hittar fler konstigheter. 😉

    Gilla

  2. OK. Det är en dramatisk skillnad mot SOM-undersökningen. Det är väl här \”skämmighetseffekten\” kommer in i bilden, vilket du varit inne på vad gäller besöksintervjuer kontra enkät.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s