Västsvenska utflyktsmål

I SOM-institutets senaste forskarantologi ”Västsvensk vardag” (Annika Bergström red) gör jag ett litet inhopp i forskningen kring urban utveckling och analyserar västsvenskarnas besöksmålspreferenser. VG-regionens besöksmål och kulturutbud representerar en viktig del i vad som gör regionen attraktiv i människors ögon. I regionernas kamp om framtidens idéer och hjärnkraft kan ett rikt kultur- och fritidsutbud vara skillnaden mellan liv och död.

Jag analyserar förändringar över tid (1999-2010) i västsvenskarnas besöksmålspreferenser och vilken publik de olika besöksmålen har med avseende på kön, ålder, utbildning, inkomst, klass, bilinnehav, barn i hushållet och avstånd till besöksmålet.

Tabellen nedan visar andelen av Västra götalänningarna 16-85 år som i VästSOM-undersökningen uppger att de besökt respektive besöksmål åtminstone en gång de senaste 12 månaderna.

Läs mer om ditt favoritbesöksmål i kapitlet som du kan ladda ned här.

5 kommentarer på “Västsvenska utflyktsmål

 1. Det känns som att ngt inte stämmer. Har verkligen Göteborgsoperan haft uppemot 400 000 unika besökare det senaste året?Och har 160 000 personer åkt Göteborgshjulet?Det kan ju stämma, men det låter som en klar överskattning i mina öron.Hur ser urvalet och bortfallet ut i undersökningen?BR

  Gilla

 2. BR,Du har rätt. Enligt Operan själv så har man 250 000 besökare per år:http://sv.opera.se/partners/sponsorprogram/Då flera av besökarna borde gå mer än en gång per år så är antalet unika besökare med största sannolikhet betydligt lägre (jag skulle gissa på sisådär 100 000 – 150 000 personer). Det är inte ens 10 procent av VG-regionens befolkning. Siffrorna kan inte stämma.Erika Något verkar

  Gilla

 3. Hej!Tack för bra synpunkter. Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval (6000) medborgare bosatta i Västra Götaland plus Kungsbacka. Siffrorna anger hur stor andel av respondenterna som uppger att de besökt de olika utflyktsmålen under den senaste 12-månadersperioden. Det finns en överrapportering av besök som beror på att människor har en självbild eller minnesbild av att de besökt utflyktsmålet under den senaste 12-månadersperioden. Bortfallet är större i yngre grupper än i äldre grupper, vilket gör att överrapporteringen är större för en del av de besöksmål som har en åldersprofil med många äldre besökande.mvh/Henrik

  Gilla

 4. Tack för svar.Kan det inte också vara så att det är fler högutbildade och kulturintresserade som svarar på frågorna?BR

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s