Vem firar nationaldagen?

Den 28 juni presenterar SOM-institutet vid Göteborgs universitet huvudrapporten för 2011 års SOM-undersökning. Boken ”I framtidens skugga” (Lennart Weibull, Henrik Oscarsson och Annika Bergström, red) släpps i samband med en pressträff den dagen. Boken innehåller hela 42 välskrivna kapitel med färska analyser av (S)amhälle, (O)pinion och (M)edier, signerade några av landets främsta samhällsvetare.

En mer dagsaktuell fråga gäller vilka som egentligen firar nationaldagen? Som en hälsning till alla nationaldagsfirare har jag sammanställt resultat från SOM-institutets undersökning av svenska folkets firande av olika traditioner och högtider (läs mycket mer om detta i bland annat Jonas Bromanders och Magnus Wennerhags kapitel i den kommande SOM-boken).

I 2011 års undersökning uppgav var fjärde respondent att de firat Sveriges nationaldag den 6:e juni. Frågan gäller vilka saker man gjort under de senaste 12 månaderna. Resultaten visar att det är vanligare bland äldre än bland yngre att fira nationaldagen. Var tredje pensionär (33 procent) firar nationaldagen. Motsvarande andel bland 16-29-åringar är 23 procent.

Nationaldagsfirarna kan förväntas ha mer konservativa värderingar än de som inte väljer att fira 6 juni. Och det stämmer faktiskt. Kristdemokraternas sympatisörer är mycket flitigare nationaldagsfirare (37 procent) än Vänsterpartiets sympatisörer (13 procent). Och personer från högre tjänstemannahem firar nationaldagen i större utsträckning än personer från arbetarhem.

Det kanske mest spännande och intressanta resultatet är att personer som bor i Sverige men som inte har svenskt medborgarskap eller har vuxit upp i ett land utanför Norden firar den svenska nationaldagen 6 juni i större utsträckning än svenska medborgare som vuxit upp i Sverige.


Källa: Riks-SOM-undersökningen 2011.

En kommentar på “Vem firar nationaldagen?

  1. Återinför annandag pingst som helgdag och avskaffa nationaldagen som dito…Annandag pingst inträffar alltid på en måndag och är rättvisare för alla…Idag har vissa yrken ledigt om nationaldagen är en tisdag eller torsdag… Dvs byggnadsarbetare, hantverkare mfl…De svaga grupperna får ingenting… Som vanligt…Från en infödd svensk… Som inte är nyliberal…Vi kommer aldrig få ett firande av 6:e juni som i Norge eller USA… Däremot har vi redan en inofficiell nationaldag, midsommarafton… Då firas det…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s