
Tabell: Väljarnas procedurbedömningar av riksdagsvalen 1998-2010.
Källa: Berg & Oscarsson (2012) [red] Omstritt omval. SOM-rapport 55. Göteborgs universitet: SOM-institutet. (s. 49)
I en specialanalys jag gjort tillsammans med Sebastian Lundmark i boken ”Omstritt omval” visar vi hur rösträkningsstrulet i samband med 2010 års val, det efterföljande beslutet om omval i Västra Götaland och genomförandet av omvalet den 15 maj 2011 fick negativa konsekvenser för väljarnas förtroende för Valmyndigheten. Genom att använda flera olika oberoende datakällor — bland annat Göteborgs universitets egen Medborgarpanel där vi kan följa samma personer över tid — konstaterar vi att rösträkningsstrulet fick förtroendet för Valmyndigheten att falla. Och vad värre är — data visar också att det fallande förtroendet fick spridningseffekter på medborgarnas stöd för det demokratiska systemet.
Källa: Berg & Oscarsson (2012) [red] Omstritt omval. SOM-rapport 55. Göteborgs universitet: SOM-institutet. (s. 165)
Förtroendet för Valmyndigheten restaurerades snabbt. Redan under hösten 2011 var förtroendenivåerna nästan tillbaka samma nivå som gällde före 2010 års val. När stormen lagt sig återvände förtroendet. Det är ett gott tecken som tyder på att det normala tillståndet fortfarande är att medborgarna litar på att myndigheter sköter sina uppgifter. Så länge inte rösträkningsstrul blir normalitet kan vi förvänta oss goda utvärderingar av Valmyndighetens arbete.
En mycket läsvärd och underhållande text om det svenska valprövningsinstitutets utformning, överklaganden och omval i Sverige under 300 år (!) finns i Jan Teorells kapitel i Omstritt omval (SOM-rapport 55).
Det finns betydligt större problem i den svenska demokratin än missar i valet…Hanteringen av flyktingpolitiken, SD och oviljan att diskutera verkligheten är betydligt värre.Igår dvs den 9 juni tog Svd.se upp Marit Wagers kritik mot migrationsverket och alla skandaler där… Första gången i riksmedia tror jag… Man tar givetvis inte upp den i papperstidningen och de flesta känner inte till Marit Wager… Men droppen urholkar stenen…Verkligheten är en mycket farlig moståndare, i längden är det mycket svårt att vinna trots hets, hat, censur och lögner från media och 7 klövern.SD fick 10% av Sentio nyligen och i SCB:s undersökning ville 18% inte delta, 17,5% fick man inte tag på och 4% var alltför sjuka för att svara. Dvs ett bortfall på 39,5%. Det är rekordhögt.SD har en hel del stolpskott pga hets och hat från etablissemanget… Det hindrar inte riksdagsgruppen från att göra skillnad.Efter nästa val så kommer SD ha mer än 12% av rösterna och vara 3:e största parti…På vilket sätt ska den så kallade arbetskraftsbristen lösas med fler analfabeter från Somalia?När kommer denna berömda arbetskraftsbrist att inträffa?Det känns som att arbetslösheten trendmässigt stigit inom OECD sedan tidigt 1970 tal även om både Norge och Schweiz har viss arbetskraftsbrist…Spanien, Grekland, Portugal, Italien och Irland har väl en viss arbetskraftsreserv som fungerar bättre än Somalier…Det märkliga är att båda dessa länder avstår från Somalier efter bästa förmåga… Dvs Schweiz avstår helt och Norge gör vad de kan för att stoppa strömmen dit…Vet dom något som vi inte vet?
GillaGilla