Nya svenska väljare utgiven

Jag och Sören Holmberg presenterar stolt den senaste boken i Valforskningsprogrammets bokserie. Boken heter Nya svenska väljare och kan nu beställas från Norstedts Juridik eller från någon av näthandlarna.

Boken innehåller sjutton kapitel om svenskt väljarbeteende. Den tänkta publiken är alla som intresserar sig för väljarbeteende inför supervalåret 2014: studenter, forskare, journalister, omvärldsanalytiker, samhällsdebattörer, medborgare och politiker.

Vi introducerar studiet av väljarbeteende, beskriver det aktuella forskningsläget och samlar ihop matnyttig grundinformation om svenska val under perioden 1956-2010. Huvudfrågeställningen är vad som är nytt och mindre nytt med svenska väljares beteende vid valurnorna. Trender och utvecklingslinjer i närtid placeras in i ett längre historiskt sammanhang. Valforskningsprogrammets databas rymmer närmare 75 000 intervjuer med väljare i samband med 17 riksdagsval, fyra Europaparlamentsval och fyra folkomröstningar  under sex decennier.

Studier av individuellt väljarbeteende är viktiga av många skäl. Våra regelbundet återkommande demokratiska val är alltjämt de i särklass största kollektiva händelserna i vårt samhälle. Medborgarnas viljor aggregeras samman till ett valresultat som fördelar stora värden.

Men aggregerade valresultat berättar långt ifrån allt om väljarnas avsikter. Lika viktigt är att gräva djupare och arbeta upp systematisk kunskap om de mer nyanserade signaler väljarna sänder till det politiska systemet i samband med rösthandlingen. Det finns många motiv bakom individers handlande. En stor mängd värdefull information om väljarnas intentioner och bevekelsegrunder går faktiskt förlorade när valkuvertet klistras igen. Vi menar att folkviljan är någonting mer än valsedlar som läggs på hög och räknas. Vilka signaler väljaren egentligen ville sända till det politiska systemet via valsedeln förblir okänt så länge vi inte undersöker saken mer noggrant och frågar henne eller honom. Detta är kanske den viktigaste anledningen till varför omfattande väljarundersökningar av högsta möjliga kvalitet bör genomföras i en valdemokrati: Förklaringarna till individuella väljares röstningshandling för med sig viktig information om vad väljarens stöd egentligen innebär: Exakt vad ska de folkvalda representera? Exakt vilka mandat har givits representanterna? Utan valundersökningar kan de folkvalda representanterna göra som de gjorde innan det fanns systematiska väljarstudier: själva försöka definiera sina mandat och sitt representationsskap. 

En kommentar på “Nya svenska väljare utgiven

  1. Varför säljer ni den inte som E bok också? Då borde den bli klart billigare… Ni skulle kunna sälja den själva med mycket lägre kostnader…Vore kul om du kommenterade opinionen snart.. Alliansen har problem nu, stora problem… Skrev i ett tidigare inlägg att 2013 skulle bli året när alliansen kollapsade i opinionen…Ska ni ha något seminarium i Almedalen Henrik? Du och Sören kan ju presentera boken där och ge litet extra kommentarer… Då kan man få möjlighet att köpa signerade ex också…Vore inte det en bra ide?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s