Supervalåret 2014

Spelpjäserna är uppställda. Spelplanen börjar ta form. Konfliktstrukturen låses sakta fast. Man börjar ana vem och kring vad de hårda striderna kommer att utspelas. Av allt att döma kommer vi se tio partier att göra upp om makten i de val som inträffar under supervalåret 2014. Med åtta riksdagspartier, ett feministiskt initiativ med Gudrun Schyman som partiledare och ett Piratparti som återvänder från anonymiteten efter succévalet 2009 blir konkurrensen om väljarnas röster mycket hård. Det kommer att stå mycket på spel under 2014. Det kan heller inte uteslutas att fler utmanarpartier ser dagens ljus innan vi går till valurnorna den 25 maj.

Benämningen ”Supervalåret 2014” är hämtat från tysk politik och vi väljer att använda termen eftersom vi i Sverige kommer att anordna val på alla fyra demokratiska nivåer (EU, Nationell, Regional och Kommunal) så gott som samtidigt, inom loppet av 112 dagar, mellan den 25 maj och 14 september. Grafiken nedan visar tydligt att det handlar om en mycket annorlunda valkontext än vad vi är vana vid. Det blir spännande att se hur partier och medier kommer att hantera situationen. Och för en valforskarprofessor väcks såklart många nya och spännande forskningsfrågor: Blir det en rekordlång intensiv valkampanj? Hur mycket kommer nationella frågor dominera Europaparlamentsvalrörelsen den här gången? Kommer valdeltagandenivåer och valresultat från Europaparlamentsvalet att spilla över till septembervalen?

Baserad på vår nya bok ”Nya svenska väljare” är min bedömning att väljarnas värderingar av Socialdemokraternas och Moderaternas politik på områdena Sveriges ekonomi, sysselsättning och social trygghet blir avgörande för om vi får en S-dominerad eller en M-dominerad regering i Sverige efter den 14 september 2014. Våra två stora partier är beroende av att uppfattas ha den bästa politiken på de sakfrågor som dominerar valdebatten. Moderaterna vann sakfrågeägarskapet från S både 1991 och 2006. Även i sysselsättningsfrågorna har Moderaterna vid de senaste två valen uppfattats ha en bättre politik än Socialdemokraterna. Samtidigt har Socialdemokraterna ännu inte hotats när det gäller väljarnas förtroende för partiet i frågor som rör välfärd och social trygghet.

Moderaterna gynnades starkt 2010 av att den ekonomiska politiken var så dominerande tema under valrörelsen. Kampen om valrörelseagendan blir lika viktig 2014 som förtroendekampen om vilket parti som har den bästa politiken. Alla partier vill att valrörelsen främst ska handla om de frågor där partiet har en komparativ fördel gentemot andra partier i form av ett högre förtroendekapital. M kommer vilja prata ekonomi och sysselsättning. S kommer vilja utmana M i sysselsättningsfrågan och gärna prata välfärd och social trygghet.

Källa: Resultaten är hämtade från svenska valundersökningar under perioden 1979-2010. Tabellen är hämtad från boken ”Nya svenska väljare” av Henrik Oscarsson och Sören Holmberg. I samma kapitel 9 kan du läsa mer om vilka betyg väljarna ger alla partiers politik på 18 olika sakfrågeområden och vad betygen har för effekter på partivalet.

4 kommentarer på “Supervalåret 2014

  1. Vi har ett stort antal journalister som gör allt för att prata upp Schyman varje val… Hon faller platt som en pannkaka och kommer ta noll mandat i EU och noll i riksdagen samt landstingen… I Simrishamn kanske hon får stanna kvar vad vet jag… Partiet är bara patetiskt…Vi har 4 huvudutmanare i valen 2014:S, Mp, M och Sd…Sedan har vi de 3 små dörrmattorna (C, Kd och FP) som samtliga kommer få det mycket svårt…Vp kommer köra populismens röst… Vi har råd med allt…Invandringen kommer att komma upp. Trovärdigheten vad gäller snar arbetskraftsbrist talar för SD… Verkligheten är en mycket svår motståndare och Jimmy Åkesson är sannolikt Sveriges skickligaste politiker. Detta är ca 80% av befolkningen lyckligt omedveten om eftersom medierna mörkar verkligheten… Det blir dock allt svårare… Pravda är en förebild för de flesta medier i Sverige…S vill inte ha islamister längre men det gäller inte M (Waberi), Mp (Kaplan), C, Fp, Kd samt V… Dubbelmoralen och hyckleriet är oändligt… Diskussioner om bidragsberoende, brottslighet, invandring, hedersproblematik, ekonomiska konsekvernser av invandringen mm är totalförbjuden…Assar Lindbeck påpekade för några veckor sedan att vi inte har råd med dagens invandring… Lindbeck måste alltså vara nazist… Observera att jag inte anser det men det är på den nivån som eliten resonerar… Joe McCarthy körde precis samma metoder mot kommunister på 50-talet i USA… Fallet blev stort…Faran i Sverige är att det är så många i eliten som gjort bort sig för tid och evighet vad gäller invandringen och dess konsekvenser… I USA var det betydligt färre… Betydligt fler har ryggrad och integritet i det landet…. DN:s tidigare chefredaktör Hans Bergström skrev om den vansinniga invandringspolitiken i Sunt förnuft redan vintern 2012. Han bor i USA och vågar ta ställning… Jag skulle inte bli förvånad om vi har 3 jämnstora partier efter nästa års riksdagsval… S, M och Sd…Varför ska Sverige ta emot fler flyktingar än Storbritannien i absoluta tal? Vad kostar detta? Vem ska anställa dom (och till vilka löner)? Var ska dom bo? Norge har precis kommit fram till att ickevästlig invandring kostar drygt 4 milj kr per person under vederbörandes liv… Välutbildade Kineser och Indier räknas givetvis som västerlänningar… Somalier har inte blivit integrerade någonstans i västvärlden…Svensk välfärd är snart ett minne blott och många kommer att bli arga… Jag hoppas att vi slipper ett parti som Gyllene Gryning eller Jobbik i Sverige men risken ökar tyvärr… Lögner vinner aldrig i längden.

    Gilla

  2. 2 Frågor1 Supervalåret heter supervalåret för att ungefär halva världens befolkning går till val, DET är stort.2.En normal depression varar ca 14 år depressionen i Sverige kommer att vara 10 år pga invanding och ändrade födelsemönster hos svenska kvinnor.Det är vad vi får ut av invandringen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s