Opinionshösten tar sin början

Med tre opinionsmätningar publicerade inom några dagar har vi nu ett ordentligt kläm på ställningen i väljaropinionen inför hösten. Avståndet mellan de rödgröna partierna (VSMP) och de borgerliga Allianspartierna (CFPKDM) är omkring tio procentenheter i Mätningarnas Mätning (MäMä). De rödgröna har nu varit i ledningen sedan mars 2012.

Men minnet är som vanligt kort. Man behöver då och då påminna sig om dramatiken under gångna mandatperioder för att inte gå vilse i spekulationerna om vad dagens opinionsläge egentligen betyder för den fortsatta kampen om regeringsmakten. Nedan visas hur avståndet mellan de rödgröna och Allianspartierna har förändrats under mandatperioderna 2002-2006 och 2006-2010. Figurerna är hämtade från SCB-rapporterna Alliansseger respektive Åttapartivalet. De största och dramatiska förändringarna representeras av det opinionsår med obrutna framgångar som följde efter Alliansens bildande sommaren 2004, Alliansens katastrofstart på sin regeringstid efter valet 2006, den rekordstora rödgröna ledningen som eroderade stadigt efter finanskrisen hösten 2008 och, slutligen, den dramatiska och snabba omsvängningen i maj 2010 då Alliansen kopplade greppet inför riksdagsvalet den hösten.

 

 


Följande diagram visar opinionsutvecklingen (MäMä) sedan valet 2010 parti för parti. Den svarta linjen är valresultatet i 2010 års val.

Moderaterna
 
Socialdemokraterna

 

Centerpartiet

 

Sverigedemokraterna

 

 
Kristdemokraterna

 

Miljöpartiet
 
Vänsterpartiet

 

Folkpartiet

2 kommentarer på “Opinionshösten tar sin början

  1. Bilderna är intressanta… Det som slår mig är att skillnaden mellan de rödgröna och alliansen var drygt 3% ett år före valet 2010… Idag är det närmare 10%. Dessutom har regeringen suttit i 2 mandatperioder och det är svårt att vinna 3 val i rad… Det har de borgerliga aldrig klarat…Reinfeldt är rökt.. En annan mycket intressant faktor är Sverigedemokraterna… Dom har i praktiken fördubblats sedan 2010… Trots att medierna vägrar att diskutera konsekvenserna av massinvandringen… Dvs brottsligheten, bidragsberoendet, utanförskapet, arbetslösheten, bostadsbristen, bidragsfusket etc…Verkligheten är en omöjlig motståndare… Norge, Danmark har idag (söndagen den 8:e september) S ledda regeringar som för en helt annan politik när det gäller invandring än Sverige… Varför kallar man inte dom för nazister, rasister, främlingsfientliga etc… För att inte tala om Finland som alltid haft en mycket restriktiv politik. Schweiz, Kanada, Australien är 3 andra exempel… Storbritannien stramar åt…Detta får inte diskuteras av PK eliten… Alla andra länder för en annan politik än oss… Fast det är klart snart har vi arbetskraftsbrist på analfabeter från Somalia… Arbetsförmedlingen talar öppet om en snar arbetskraftsbrist… Den politik som 7 klövern för leder till att vi kommer få riktiga nazistpartier i riksdagen snart… Se på Grekland och Ungern… När välfärden havererar pga kostnaderna så kommer det en kraftig motreaktion. När folk förstår att politiker, tjänstemän och journalister ljugit om konsekvenserna i 25 år… Då blir dom ursinniga…Sverige tar emot fler flyktingar än Storbritannien och det klarar vi inte… Assar Lindbeck konstaterade i våras att vi inte har råd med denna invandringspolitik. Hans Bergström (fd chefredaktör på DN) skrev i Skattebetalarnas tidning Sunt förnuft om detta redan vintern 2012…I Sverige har vi ett antal editioner av Pravda… Samt ett stort antal ryggradslösa skitar… Syrien är ett annat exempel på det… Ibland måste man ta svåra beslut annars är man bara en liten skit… I EU finns det gott om stora skitar… Det är nödvändigt att intervenera där, det skulle ha gjorts för länge sedan… Dagens politik visavi Syrien påminner starkt om politiken mot Spanien på 30-talet.. Vi skiter i dom… Tyskland och Ryssland skickade vapen till Spanien… Idag skickar bara Ryssland vapen… Vem blir 3:a i valet nästa år? Svaret är SD… Gå in och titta på oddsen på Ladbrokes…Valet 2014 – Bäst av 6Val OddsSverigedemokraterna (sd) 1.40Miljöpartiet (mp) 3.25Vänsterpartiet (v) 6.50Folkpartiet (fp) 17.00Centern (c) 67.00Kristdemokraterna (kd) 101.00http://privat.bahnhof.se/wb492673/34%20Main%20frame%20Odds2014.htmlSpel är säkrare än opinionsmätningar. Det visar erfarenheterna från USA och Storbritannien som har haft detta i årtionden…Sedan måste man erkänna att det är 1 år kvar till valet och en hel del kan hända… Jag har dock oerhört svårt att se hur alliansen ska kunna vända detta…Vilka problem har alliansen löst under sina snart 7 år vid makten?Arbetslösheten, utanförskapet, bostadsbristen, sociala problem, infrastrukturen, skolan, polisen, rättsväsendet, sjukvården, företagsklimatet och så vidare….Man har inte löst någonting alls… Ok riskkapitalisterna kommer rösta på M för att dom slumpat bort offentlig egendom..JM

    Gilla

  2. Anonym, varför kan inga SDare använda ellipser (…) ordentligt?Har ni hemligt kodspråk? Tror ni att det ser dramatiskt och coolt ut med tankepauser överallt?Det är ju en skam för landet att en massa unga män inte kan skriva ordentligt – det var redan skamligt nog att vissa av dem röstar för ett homofobt, transfobiskt, anti-intellektuellt och klimatförnekande skräpparti.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s