Grattis på födelsedagen, Svensk demokrati

Den 12 september 1921 räknades för första gången även kvinnors röster i ett svenskt riksdagsval. Det finns förstås många milstolpar i historien om hur den svenska demokratiska rättsstaten växte fram. Den första motionen om kvinnlig rösträtt lades fram redan 1884 i den svenska riksdagen. Och redan 1919 fick kvinnor rösta i de kommunala valen. Alla dessa milstolpar är värda att uppmärksamma. Men den allmänna rösträttens införande 1921 är den kanske enskilt viktigaste händelsen. Därför kan vi kalla den 12 september för demokratins egen födelsedag. Grattis på nittiotvåårsdagen!

För att fortsätta utveckla den demokratiska rättsstaten och anpassa den till nya utmaningar behöver vi ha goda kunskaper om vår demokratiska historia. Min uppfattning är att vi fortfarande inte har tillräckligt detaljerade kunskaper om Sveriges väg till demokrati, om hur det egentligen gick till när den svenska demokratiska rättsstaten växte fram: När ägde de formativa momenten rum? Vilka historiska skeenden kunde ha fått en annan utgång? Varför landade vi i de lösningar vi gjorde? Utan en ingående kunskap om vårt eget arv står vi på lösan sand när vi själva ska ta nästa steg eller när vi ska ge råd till andra länder om hur de ska bygga demokrati.

Inför 100-årsjubileet den 12 september 2021 borde vi frigöra resurser för ett nationellt djupdyk i historien om hur vårt land blev en demokratisk rättsstat. Tiden är inne att dra upp planerna för folkbildning, forskningsprogram och firande. Med god framförhållning och med mångas goda vilja kan en satsning inför hundraårsjubileet av den svenska demokratin bli en viktig resa i sig självt, men också sätta ett värdefullt avtryck i samhällsdebatt och forskning som stärker våra möjligheter att fortsätta utveckla den demokratiska rättsstaten.

Just nu arbetar jag med två projekt som skulle kunna bidra till att förverkliga en sådan satsning. Det första är Demokratifonden för främjande av forskning om demokrati och rättsstat, ett initiativ tillsammans med fyra andra statsvetarprofessorer (läs mer under fliken ”Demokratifonden”. Det andra projektet är den förstudie jag leder på uppdrag av Göteborgs stad att skapa ett Demokraticenter i Göteborg lagom till stadens 400-årsjubileum som råkar inträffar samma år som demokratin fyller 100, år 2021.

Du kan gilla Demokratifonden på Facebook.

2 kommentarer på “Grattis på födelsedagen, Svensk demokrati

  1. Ett utmärkt initiativ! Jag skrev häromåret ett par artiklar om hur Sida och den svenska regeringen såg på demokratiseringsprocesser. Min slutsats var att man drog fel slutsatser av hur demokratisering går till runt om i världen, eftersom man gjorde fel analys av hur det gick till i Sverige. Kolla gärna här:http://eriksarkiv.wordpress.com/2008/06/06/demokrati-framsta-syftet-med-bistand-frisinnad-tidskrift-32008/#more-103och här:http://eriksarkiv.files.wordpress.com/2008/02/carlssonjennische.pdfVänlig hälsningErik

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s