Utvärdering av SVTs valkompass 2014

Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet har fått i uppdrag av Sveriges Television att genomföra en utvärdering av den valkompass som såsmåningom kommer att användas i samband med SVTs valbevakning under supervalåret 2014.

Valkompasser är populära bland väljarna. Enligt valundersökningen 2010 var det 27 procent av väljarna som vid förra valet använde sig av partitester och valkompasser som ett sätt att matcha egna ståndpunkter med partiers och kandidater. Det finns under valrörelserna ett stort sug efter information. Kompasser och valtester uppfattas som underhållande och informativa.

SVTs valkompass består som vanligt av en uppsättning sakfrågor som är framtagna av statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Tommy Möller. Kandidater och väljare kommer att ges möjlighet att besvara frågorna i kompasserna när valen närmar sig. Men innan kompassen fastställs genomförs alltså en utvärdering av Valforskningsprogrammet i samarbete med opinionslaboratoriet LORe  vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Per Oleskog Tryggvasson och Henrik Ekengren Oscarsson kommer att samförfatta en utvärderingsrapport som visar vilka frågor som fungerar sämre och bättre för att skilja partiernas sympatisörer åt åsiktsmässigt. Du är inbjuden att vara med!

Hjälp oss att utvärdera SVTs valkompass genom att följa den här länken och fylla i en kort webbenkät. Enkäten tar några minuter att fylla i. Du kommer inte att behöva ta ställning till alla frågor som ingår i Valkompassen utan ett mindre antal slumpmässigt utvalda sakfrågeförslag.

När du fyllt i enkäten kommer du också att ges en möjlighet att vara med i Medborgarpanelen, en oberoende vetenskaplig webbpanel som genomförs av en grupp ledande opinions-, medie- och väljarforskare vid Göteborgs universitet.  Genom att delta i just Medborgarpanelen hjälper du svensk forskning att etablera sig som en av världens bästa miljöer för att studera opinionsbildning och väljarbeteende. Ta chansen att vara med i Medborgarpanelen under supervalåret 2014. Då kommer du att få besvara många spännande och roliga enkäter om politik och samhälle.

3 kommentarer på “Utvärdering av SVTs valkompass 2014

  1. Är frågan om förbud mot anonyma partibidrag korrekt? Vill någon ta bort möjligheten helt? Handlar det inte om att man inte skall kunna vara anonym över ett visst belopp? Om så blir frågan irrelevant.

    Gilla

  2. Tips från coachen… :-)Det är oerhört viktigt med tydlighet i valkompasser… Högre skatt för höginkomsttagare är ett bra exempel…Vad tjänar en höginkomsttagare?Vissa säger 30 000 kr per månad, andra säger 100 000 per månad… Man måste vara tydligare i en valkompass… Mångtydiga och otydliga begrepp måste definieras…Ska höginkomsttagare (som tjänar minst 45 000 kr per månad) betala mer i skatt än idag?Det är en tydlig fråga Henrik…Det skadar inte heller med saklig information i valkompasser..Invandringen tex… Är det rimligt att Södertälje tar emot fler Irakier än USA?Eller är det rimligt att Storbritannien tar emot färre flyktingar i absoluta tal än Sverige?I Sverige är man rasist om man har fel uppfattning i ovanstående frågor…Frågan är hur vi ska kategorisera Obama och Cameron…Tack för en trevlig blogg Henrik…För övrigt är det ganska lätt att missa felstavade ord i dessa inlägg…Förbudet om anonyma partibidrag gäller belopp över 20 000 svenska kronor per år… Det lär dock finnas kryphål i den föreslagna lagstiftningen… Om jag inte har helt fel men dom kanske täpps igen…

    Gilla

  3. Jodå, jag fyllde i enkäten förutom postnummer och stad.Jag ville inte i detta nya politiska klimat bara vara en av nio möjliga personer enligt Ratsit.seSå vid närmare eftertanke kommer jag inte att delta i flera politiska enkäter. Statsministern har ju gjort klart att jag är ett fritt villebråd .

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s