Supervalårspanelstudie inleds idag

Den här veckan påbörjas en av de många väljarstudier som kommer att genomföras under 2014 års supervalår. Tjugosju tusen slumpmässigt utvalda röstberättigade inbjuds idag via vykort att delta i Göteborgs universitets Medborgarpanel. Under perioden mars-oktober kommer deltagarna i panelen att få besvara sammanlagt sju enkäter via webben som handlar om valet till Europaparlamentet i maj och till riksdagsvalet i september. Det handlar alltså om en verklig panelstudie där samma personer vid ett flertal tillfällen får besvara frågor om valrörelsen.

Stärker svensk demokratiforskning
Jag är huvudansvarig för denna del av Medborgarpanelen. Studien bedrivs i nära samarbete med mina opinionsforskarkollegor och ingår i en av de forskningsrådsfinansierade projekt som genomförs inom ramen för Valforskningsprogrammet vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Data från panelen är extremt värdefull för svensk demokratiforskning och kommer att komma till stor användning av doktorander och forskare. Under kommande år hamnar analyserna i publikationer som artiklar, bokkapitel, böcker, avhandlingar och uppsatser. Därmed stärker vi inte bara våra kunskaper om det svenska valdemokratiska systemet och kan bidra med skarpa analyser av händelseutvecklingen och om varför valen 2014 slutade som de gjorde. Vi flyttar också fram Sveriges position i den internationella forskningen om val, opinion och demokrati.

Två rekryteringsvägar
Panelstudien bygger i huvudsak på statistiska befolkningsurval. Kanske är du en av de lyckliga som slumpen har valt ut. Men för att ännu fler skall kunna vara med i undersökningen — som vi hoppas och tror är både lärorik, intressant och underhållande — har vi också en helt öppen rekrytering där vem som helst kan få vara med. Denna självrekryterade del av panelen ökar vårt empiriska underlag, möjliggör teoriutveckling och experimenterande med nya frågeinstrument och ligger till grund för viktiga metodjämförelser. Till alla dessa heta pågående forskningsdiskussioner kommer vi att kunna ge ett värdefullt bidrag.

Hjälp oss att sprida länken till vår öppna rekryteringsenkät! Du hittar den här!

4 kommentarer på “Supervalårspanelstudie inleds idag

  1. Om man redan är med och får mail med frågor av er med jämna mellanrum så får man väl medborgarpanelen också Henrik?Eller måste man anmäla sig separat för denna undersökningen?Det är nästan omöjligt att läsa tecknen man måste skriva för övrigt…

    Gilla

  2. Jag har varit med i årets 2014 panel.Nu har jag läst om vad ni skriver i era resultat från EU och även hösten.Resultaten är beklämmande, jag trodde ni stod fria från det mediala drevet mot vissa partier i Sveriges riksdag.Kan notera att ni inte resonerar överhuvudtaget runt Sverigedemokraterna och hur de har revolutionerat valinslagen de senaste valen.Att ni också är en del av mörkningen och snedvridningen trodde jag inte faktiskt, mycket besviken.Att ni röstar MP FI framgår klart och tydligt i era svar och \”resultat\”.Tycker ni skall läsa Fria Tider Avpixlat Nyheteridag -så får ni en helt annan bild av Sv än den ni försöker förmedla!Beviken medlem av er åsiktsopinionspanel….

    Gilla

  3. Hej!Jag har personligen inte hunnit skriva en enda rad om EP-valet i maj eller om riksdagsvalet i september. Så jag vet inte riktigt vad du menar. Forskningen om SD som parti och av SD-väljarna är betydligt mer omfattande än forskningen om andra partier. Få partier av motsvarande storlek skulle önska sig samma uppmärksamhet i debatt och forskning. Det går nästan inte räkna alla forskningsprojekt som just nu arbetar med beskrivningar och förklaringar till SDs framgångar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s