Utvecklingen av partisympatier 2001-2013

Inför 2014 års riksdagsval och lagom till Almedalsveckan har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet sammanställt en serie arbetsrapporter som belyser utvecklingen av de åtta riksdagspartiernas popularitet i befolkningen under perioden 2001-2013. Tabeller och figurer i rapporterna grundar sig på analyser av ett omfattande datamaterial från de årligen återkommande enkätundersökningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

SOM-undersökningarna genomförs varje höst och bygger alltid på stora statisti-ska befolkningsurval av folkbokförda i Sverige mellan 16-85 år. Frågor om parti-sympati finns med i samtliga editioner av SOM-undersökningarna vilket innebär ett osedvanligt stort statistiskt underlag för att närstudera hur partiernas popularitet utvecklats i olika befolkningsgrupper och i grupper med olika politiska preferenser.

Med början på söndag släpper vi åtta rapporter, en för varje riksdagsparti. Tabellrapporterna som sammanställts av Per Oleskog Tryggvason och Henrik Ekengren Oscarsson innehåller systematiska analyser av utvecklingen av partisympatier i olika befolkningsgrupper (efter kön, ålder, boendeort, utbildning), partiledarpopularitet bland olika grupper av partisympatisörer samt partisympatier efter inställning i olika sakfrågor. Rapporterna kommer att finnas nedladdningsbara från Valforskningsprogrammets hemsida http://www.valforskning.pol.gu.se

Schema för rapportsläpp
Söndag 29 juni: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Socialdemokraterna
Måndag 30 juni: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Kristdemokraterna
Tisdag 1 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Sverigedemokraterna
Onsdag 2 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Miljöpartiet”
Torsdag 3 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Moderaterna”
Fredag 4 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Vänsterpartiet”
Lördag 5 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Folkpartiet”
Söndag 6 juli: ”Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Centerpartiet”

Sammanställningar av utvecklingen av partipreferenser utgör en viktig grund för valforskningens möjligheter att beskriva och förklara varför riksdagsvalen slutar som de gör och varför väljare röstar på de partier de gör. Tabellrapporter av det här slaget fyller också en viktig funktion i samhällsdebatten. Den bidrar till diskussioner om väljare och val som tar utgångspunkt i systematiskt sammanställda fakta om utvecklingen av svenska folkets sympatier. Vår förhoppning är att rapporterna ska komma till stor nytta och leda till många upplysta samtal.

En kommentar på “Utvecklingen av partisympatier 2001-2013

  1. Tyckte de här rapporterna var väldigt bra för att se de långa trenderna på ett överskådligt sätt. Finns det några planer för en uppdatering med de senaste åren?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s