Socialdemokraternas opinionsutveckling 2001-2013

Idag släpper Valforskningsprogrammet den första rapporten med sammanställningar av partiernas opinionsutveckling 2001-2013, byggd på data från SOM-undersökningarna. Först ut är Socialdemokraterna. I den sextiofemsidiga rapporten som du laddar ned här kan du ta del av utvecklingen av Socialdemokraternas opinionsstöd i en mängd olika grupper.

En nyhet för dagen är att Stefan Löfven är klart mindre impopulär bland Allianspartiernas sympatisörer än vad Göran Persson, Mona Sahlin och Juholt varit. Hans genomsnittliga popularitetspoäng på en skala från -50 (ogillar starkt) till +50 (gillar starkt) bland Allianspartiernas sympatisörer är -4 vid den senaste mätningen hösten 2013, klart högre än Juholts -17 från 2011, Mona Sahlins -22 från 2010 och Göran Perssons -22 från hösten 2006.

Källa: Oleskog & Oscarsson (2014). Utvecklingen av partisympatier 2001-2013: Socialdemokraterna. Valforskningsprogrammets arbetsrapport 2014:3. Göteborgs universitet: Statsvetenskapliga institutionen.

I den nysläppta SOM-antologin ”Mittfåra och Marginal” finns fler analyser av partiledarnas ställning. Det kapitlet laddar du ned i sin helhet här. Där görs bland annat en analys av hur populära partiledarna är bland samtliga svenskar och bland svagt och starkt övertygade partianhängare. Resultaten visar att Stefan Löfven har höga popularitetssiffror (+35) bland de övertygade S-sympatisörerna, men inte lika högt som Reinfeldt har bland de övertygade M-sympatisörerna (+41).

I morgon är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Håll utkik efter nästa rapport i serien! Den kommer att innehålla exakt samma materia som Socialdemokraternas rapport men med enbart fokus på KD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s