Miljöpartiets opinionsutveckling 2001-2013

Det här blogginlägget är samförfattat med Per Oleskog Tryggvason. Precis som med övriga partirapporter den här Almedalsveckan laddar du ned hela rapporten om MPs opinionsutveckling från Valforskningsprogrammets hemsida. Direktlänken här.

Miljöpartiet, ett parti för unga, kvinnor och storstadsbor 
I 2001 års SOM-undersökning var Miljöpartiet ett parti som hade lika stort stöd bland de som var bosatta på landsbyggden, i någon mindre eller mellanstor stad eller i någon av våra tre största städer. År 2013 var bilden en helt annan. Från och med 2004 så har Miljöpartiet opinionsstöd vuxit betydligt mer bland de som bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö jämfört med övriga landet. Även om partiet också gått fram utanför storstäderna så är det inget vågat uttalande att idag beskriva Miljöpartiet som ett storstadsparti. Något som bland annat visade sig i Europaparlamentsvalet tidigare i vår där Miljöpartiet blev största parti både i Stockholm och i Göteborg, samt näst största parti i Malmö.  

Miljöpartiet har också vuxit avsevärt i gruppen kvinnor och bland yngre. I SOM-undersökningen 2001 var det 3 procent av männen och 5 procent av kvinnorna som hade Miljöpartiet som bästa parti. I mätningen 2013 hade gapet mellan könen vuxit i så måtto att partiet samlade sympatierna hos 8 procent av männen och hela 14 procent av kvinnorna. Samma tendens finns om vi ser till partiets sympatiutveckling i olika åldersgrupper. Miljöpartiet gör bäst ifrån sig bland de allra yngsta (16-29 år) och har svårare att samla sympatier i de äldre (och mer röstbenägna) grupperna. I 2013 års mätning hade partiet stödet av 7 procent av de över 65 år samtidigt som man nästan samlade en femtedel av sympatierna hos dem mellan 16-29. Starkast går partiet i gruppen unga kvinnor (se sid 10 i rapporten) där man har stöd av 23 procent av de svarande.

Språkrören populära, men inte i klass med Wetterstrand
Båda Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson står sig väl i förhållande till övriga partiledare när det kommer till popularitet och har båda positiva siffror (0 för Romson och +5 för Fridolin där skalan går från -50 till +50) i 2013 års SOM-undersökning. Men ingen av språkrören kan mäta sig med Maria Wetterstrands forna popularitet. Varken hos samtliga svarande eller bland de egna sympatisörerna (jmf sid 60 och sid 63 i rapporten).

MP populära inte bara bland de egna
Sedan 2005 har Miljöpartiet inte bara ökat sitt sympatistöd bland samtliga svarande (se sid 5 i rapporten). Partiet har också blivit allt mer populärt hos de andra partiernas sympatisörer. Bland rödgröna sympatisörer (V, S eller MP) har partiet sedan 2004 gått från en popularitetssiffra på 0 till +20 i 2013 års mätning. Samma tendens finns hos borgliga sympatisörer. Under samma tidsperiod har Miljöpartiets popularitet här vuxit från -22 till -4.

Sugen på ännu mer?
Ta del av fler analyser av Miljöpartiets väljare i boken ”Nya svenska väljare” av Sören Holmberg och Henrik Oscarsson. En sammanställning av partiernas röststöd i olika väljargrupper finns också i rapporten ”Väljarnas partier 1956-2010” som du laddar ned.här. Du kan också ladda ned en historisk sammanställning av partiernas sakfrågeåsikter 1956-2010 från Valforskningsprogrammet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s