Valforskningsprogrammets tredje partirapport den här Almedalsveckan handlar om Sverigedemokraternas opinionsutveckling 2001-2013. Datamaterialet kommer från de årligen återkommande SOM-undersökningarna. I rapporten presenteras en hel del nyheter om utvecklingen av SDs stöd i olika grupper som tidigare inte redovisats i form av tidsserier.
Det här blogginlägget är samförfattat med Per Oleskog Tryggvason.
Två spännande tidsserier kan lyftas fram. Den första gäller hur opinionsstödet för Sverigedemokraterna har förändrats i grupper med olika inställning till flyktingmottagning. Den visar att tillväxten för SD uteslutande äger rum i väljargrupper som har en negativ inställning till förslaget att ta emot färre flyktingar. Bland de svenskar som anser att förslaget är dåligt har Sverigedemokraterna vuxit från 0 procent 2001 till 19 procent hösten 2013.
En andra tidsserie har med upplevd systemlegitimitet att göra, det vill säga hur nöjd man är med hur demokratin fungerar i Sverige. Sverigedemokraternas opinionstillväxt är här tydligt koncentrerad till missnöjda grupper. I den visserligen relativt lilla gruppen som inte alls är nöjd med den svenska demokratin har SDs opinionsstöd vuxit dramatiskt från 2 procent 2001 till 37 procent 2013. En liknande utveckling finns att ta del av i rapporten när det gäller allmänt politikerförtroende och förtroende för riksdagen och regering.
Läs på ännu mer om SDs sympatisörer
Läs en årsgammal analys av SDs opinionsutveckling i inledningskapitlet till boken ”Vägskäl. SOM-rapport 59”. Ta del av en färsk analys av Sverigedemokraternas sympatisörer signerad Anders Sannerstedt i den nysläppta forskarantologin ”Mittfåra & Marginal. SOM-rapport 61”.