Fältstart för 2014 års SOM-undersökningar!

Sverige vaknar upp till ett nytt parlamentariskt läge och SOM-institutet drar i fält med fyra stora undersökningar. Den här hösten genomför vi fyra parallella nationella undersökningar, två regionala undersökningar (i Västsverige och Värmland) samt en global undersökning av svenskar boende i utlandet.

I söndags anordnades allmänna val i Sverige. Ett tillfälle då alla har rätt att rösta och där varje röst väger lika tungt. Politisk jämlikhet och folkviljans förverkligande! Med SOM-undersökningarna ges ännu en möjlighet  (för ett slumpmässigt urval av befolkningen) att delta i ett sammanhang där alla har lika möjlighet och väger lika tungt i beskrivningar och förklaringar.

Kanske är du inbjuden!
I dagarna får totalt 22 600 personer mellan 16-85 år boende i Sverige och 10 000 svenskar boende iu utlandet en möjlighet att göra sin röst hörd. Det finns en god chans att du eller någon närstående är inbjudna av SOM-institutet att delta i undersökningen. Efter valet i söndags känns det än mer angeläget att genomföra stora opinionsundersökningar som har möjlighet att ge en rättvisande bild av folkopinionen. Vi hoppas att många kommer att vara med. Ju fler som svarar på SOM-undersökningarnas enkäter desto mer tillförlitliga blir våra analyser av politisk förändring i Sverige!

Befolkningsurval
I ett land som Sverige finns ingen anledning att inte utnyttja vår fantastiska fördel att kunna dra statistiska urval från befolkningsregister. Vi kan skapa sannolikhetsurval som är nästan helt utan täckningsfel, som är helt förenliga med antaganden inom statistisk inferensteori och som lägger grunden för goda beskrivningar och förklaringar som är giltiga och som kan generaliseras till alla boende i Sverige. Varför nöja sig med mindre?

SOM-institutet drar förstås alltid statistiska sannolikhetsurval för alla våra undersökningar. Det betyder att du som läser det här eller vem som helst folkbokförd i Sverige kan komma att bli utvald i undersökningen. Kanske ligger det redan en inbjudan i din postlåda!

Forskningssamverkan
SOM-undersökningen 2014 genomförs i samverkan med forskare vid bland annat Göteborgs universitet, Karlstad universitet, Mittuniversitetet, Chalmers, Karolinska institutet, Umeå universitet, och Högskolan i Borås. Fler än 40 olika forskningsprojekt, myndigheter och organisationer samverkar med SOM för att genomföra datainsamlingen. Läs mer om alla undersökningar på vår hemsida: http://www.som.gu.se. Där kan du också ta del av all dokumentation och alla publikationer från tidigare undersökningar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s