SVT Valu dokumenterad och tillgänglig

Eftervalsanalysen kan börja på allvar. I måndags släppte Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se) dokumentation och data för den senaste vallokalsundersökningen från SVT. Sedan tidigare finns alla de andra vallokalsundersökningarna från 1991 och framåt tillgängliga för nedladdning och analys. Det är en fantastisk undersökningsserie.

Än så länge är vallokalsundersökningens data de enda vi har tillgång till för att förstå och begripa valet. De stora svenska valundersökningarna som genomförs av Valforskningsprogrammet i samarbete med Statistiska centralbyrån befinner sig ännu i fält och data är inte färdiga för analys förrän i februari. De nationella SOM-undersökningarna valideras i slutet av mars. De webbpanelstudier vi haft igång under supervalåret behöver bearbetas, kodas och dokumenteras innan forskargrupper kan ge sig i kast med analyser. Den göteborgsbaserade forskningen om val, opinion och demokrati kommer vara inbegripen i eftervalsanalys i många år. Flera brännande frågor om varför valet gick som det gick kommer att få rejäla svar. Men det dröjer. Bra forskning tar tid och slutsatser behöver vila tryggt på många olika oberoende undersökningar.

En huvudanledning varför det är särskilt viktigt att ha tillgång till rådata från vallokalsundersökningen är att träffsäkerheten i SVT Valu sämre den här gången. Sverigedemokraterna är kraftigt underskattade i rådata och Feministiskt initiativ överskattade. Om eftervalsanalyser av väljarbeteende i olika befolkningsgrupper inte ska bli missvisande bör rådata viktas efter det slutgiltiga valresultatet. Min uppmaning till de partier som nu sitter med sina eftervalsanalyser är att tanka ned materialet och vikta rådata. Det ger en bättre bild av partiers framgångar och motgångar i olika befolkningsgrupper än rådata.

Beställ SVT Valu 2014 genom att fylla i den elektroniska blanketten här. Läs mer om dokumentation och frågeformulär här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s