Opinionsutvecklingen efter 2014 års val

Med två nya Augustimätningar har vi uppdaterat vår poll of polls, Mätningarnas Mätning (MäMä) som bekräftar Sverigedemokraternas framgångar i opinionen under sommaren. Grafen nedan visar hur styrkeförhållandena mellan regeringsunderlaget (V-S-MP), Allianspartierna (C-FP-KD-M) och Sverigedemokraterna (SD) ser ut så här ett år efter att valrörelsen inför 2014 års val tog sin början. Med pågående flyktingkatastrof — den största sedan andra världskriget —  med storkrig i Mellanöstern, krigshandlingar i Ukraina, terroristdåd och oroliga börser gör sig världen påmind i den nationella bubbla som svensk politik har befunnit sig i under lång tid. Stark oro präglar opinionen. Det ställer krav på samling, ansvarstagande och handlingskraft från envar och förtroendevald.

Grafen (som du behöver klicka på för att se riktigt bra) påminner oss också om att det är långt kvar till nästa riksdagsval. Idag är det 1 111 dagar kvar till söndagen den 9 september 2018.

Varmt tack till Per Oleskog Tryggvason som nu lämnar sitt uppdrag som biträdande undersökningsledare vid Valforskningsprogrammet för att istället påbörja studier på forskarutbildningen vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation. Lämpligt nog handlar Pers avhandlingsämne om opinionsmätningarnas roll i demokratin, vilket betyder att vi även i framtiden kommer att få se uppdaterade och förbättrade Mätningarnas Mätning (MäMä). Lycka till med studierna, Per!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s