SOM-undersökningen 2015 är i fält

Varje höst sedan 1986 genomför SOM-institutet vid Göteborgs universitet stora enkätundersökningar till slumpmässiga urval av svenska folket. I år genomförs den trettionde nationella SOM-undersökningen. Alla som är folkbokförda i Sverige mellan 16-85 år har samma möjligheter att bli utvalda: en chans på ungefär 424. Kanske tillhör du dem som har fått SOM-institutets inbjudan med min underskrift på i din brevlåda nyligen?

Slumpen är vår bästa vän
SOM-undersökningarna vilar på en solid vetenskaplig metod som är mycket enkel att förklara. I den nationella undersökningen låter vi slumpen välja ut 17 000 personer från en enorm lista över alla folkbokförda i åldrarna 16-85 år. Som bekant är slumpen blind. Eftersom alla har lika stor chans att komma med i urvalet har vi ett obundet slumpmässigt urval. Det är detta sannolikhetsurval som gör det möjligt att dra slutsatser om alla folkbokförda i åldrarna 16-85 år.

Sverige är ett av de få länder i världen där det alls är möjligt att dra fungerande sannolikhetsurval på det här sättet. Det finns alltså ingen som helst anledning att nöja sig med något annat än befolkningsurval. Vi har ett register för totalbefolkningen (RTB) som uppdateras fortlöpande, och här finns postadresser till alla folkbokförda. Förmånen att kunna dra renläriga statistiska sannolikhetsurval från en urvalsram som nästan helt saknar täckningsfel ger en mycket god grund för god datakvalitet. Trots ett relativt stort bortfall — som kräver omfattande analyser och hänsyn vid slutsatsdragningar — har de helt oviktade rådata från en SOM-undersökning en förbluffande hög träffsäkerhet på exempelvis ett valresultat i ett svenskt riksdagsval. Klart bättre än alla opinionsinstitut. Orsaken är, menar jag, att det görs ett ordentligt befolkningsurval.

Hur mår Sverige?
De tvärvetenskapliga SOM-studierna har sedan starten 1986 kommit att bli en viktig del av kunskapsförsörjningen till samhället när det gäller föreningsliv, fritidsvanor, tillit, värderingar, medievanor och politiska preferenser. Vi kan använda dem för att undersöka demokratins, samhällets och svenskarnas hälsotillstånd: Hur mår Sverige?

I statistiska undersökningar kan en utvald respondent inte ersättas med någon annan. Det strider mot grundprinciperna bakom sannolikhetsurval, likaväl som det strider mot demokratiska principer om politisk jämlikhet. Det är den som blivit utvald som behöver svara på undersökningen. Vi får in nästan alla svar före den 1 november. Men alla har inte möjlighet att svara så snabbt. Därför behöver vi skicka ut många påminnelser. Fältperioden för SOM-undersökningarna är närmare 150 dagar.

Årets enkäter hoppas vi upplevs som luftigare, kortare, mer varierade och mer underhållande av årets respondenter. När enkäten fyllts i behöver den postas i svarskuvertet vi skickar med. Du hittar din närmaste gula postlåda genom att följa den här länken.

2 kommentarer på “SOM-undersökningen 2015 är i fält

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s