Valtipset 2018

https://samgu.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_88qdGaGGZp23y85

Traditionsenligt anordnar Valforskningsprogrammet ett valtips inför riksdagsvalet 2018. Deltagarna i den första omgången av tipset behöver anstränga sig ordentligt för att hamna närmast valresultatet hela sex månader i förväg. I sexmånadersklassen tas tips emot under perioden 9-18 mars.

Länken till Valtipset 2018 hittar du här

I tidigare omgångar av valtipset har det varit uppenbart att deltagarna tagit stort intryck av de opinionsmätningar som publiceras. Även om prediktionskraften i opinionsmätningarna vid den här tiden på valåret brukar stiga kraftigt är det ändå hela sex månader kvar till valet. Med så lång tid kvar krävs fingertoppskänsla för djupare liggande trender i väljarkåren för att hamna nära valresultatet och en hel del tur. Vinnaren presenteras någon vecka efter valet när det slutgiltiga valresultatet är protokollfört av Valmyndigheten. Blir det du? Lycka till!

I USA är det alltid en tävling om vilka prognosmakare — oftast nationalekonomer och statsvetare — som sex månader före valet kan hamna närmast valresultatet i det amerikanska presidentvalet i november. Election forecasting i flerpartisystem bedrivs också en del forskning på, se till exempel här.

Andreas Graefe et al (2016) har bedömt hur en lång rad olika prognosmodeller klarade att predicera utfallet i det amerikanska presidentvalet samma år. Det finns flera intressanta resultat. Det första är att olika sammanvägningar av opinionsmätningar (s k poll of polls) klarade sig klart bättre än vad de gjort historiskt, att poll of polls var bättre än experter, att prediktionsmarknaderna totalbommade valresultatet, och att medborgarnas egna bedömningar av hur det skulle gå (citizens forecasts) kom närmast, där skilde det bara 1,1 procentenheter mellan skattningar och valresultat (se figur nedan).

https://faculty.wharton.upenn.edu/wp-content/uploads/2017/03/Armstrong.-Graefe_2016_forecast_accuracy-Working-Paper.pdf

Man kan leka med tanken att våra opinionsinstitut istället för att fråga om röstningsintention helt enkelt frågar svenska folket hur de tror att det kommer att gå: klarar KD spärren? Blir allianspartierna eller de rödgröna störst? Kommer SD nå över eller under 17 procent? Regelbundna mätningar av det slaget finns inte i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s