2 kommentarer på “Konsten att klara fyraprocentspärren

  1. Ett helt värdelöst förslag Henrik. Sverige har 8 partier i riksdagen, det är alldeles för många partier. 5 partier räcker med marginal (ett konservativt, ett så kallat liberalt, ett socialdemokratiskt och ett grönt vänsterparti samt ett nationalistiskt parti. Dessutom har vi åtminstone 174 riksdagsledamöter för mycket. Höj spärren till 6% och minska antalet mandat till 151 stycken. Ha sedan valkretsar som är ungefär lika stora med ca 5 mandat per valkrets. Då får vi kändare politiker och många anonyma stolpskott försvinner. Sedan kan vi behålla ca 30 utjämningsmandat men inte mer. Räcker inte dom så får vi leva med det. Less is more. Styrelser och företagsledningar liksom parlament och regeringar fungerar inte bättre för att dom blir fler. Det är precis tvärtom. Parlament måste dock av praktiska skäl vara betydligt större än övriga grupperingar. En regering med 10-15 ministrar skulle vara mycket bättre än dagens med 25 eller fler.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s